Hlavní obsah

Asi mně přeskočilo, prohlásil u soudu muž, který střílel po rodině v autě

– Brno
Právo, pko

Před Krajským soudem v Brně v úterý stanul 45letý Jiří K., kterému klade žalobkyně za vinu, že střílel po autě, v němž jela jeho žena s dětmi, a pak ujížděl před policií. Při zběsilé jízdě se muž řítil i po chodníku a v křižovatce se srazil s dalším vozem. Jiřímu K. teď hrozí až doživotní trest za pokus několikanásobné vraždy.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jiří K. před soudem tvrdil, že nechtěl nikomu ublížit.

Článek

Ulicemi jihomoravského Hodonína se 22. května 2015 okolo třetí hodiny odpoledne rozlehlo několik výstřelů. Z malorážky tam podle obžaloby pálil Jiří K. „Nejprve ten den vyhrožoval usmrcením své bývalé manželce, a protože své výhrůžky stupňoval, naložila žena své dvě děti do auta. Při cestě na policejní stanici je dojel obžalovaný a s úmyslem usmrtit vystřelil na auto,“ prohlásila státní zástupkyně.

Jedna střela z malorážky prostřelila plechy na zadní části auta a zastavila se až v zadní sedačce, na které seděl syn střelce. Ujíždějící rodině se nakonec podařilo zajet do dvora městské policie a střelec začal ujíždět před policejní hlídkou.

Foto: Policie ČR

Policisté střelce po honičce zadrželi

„Přitom najel na chodník u základní školy, kde bylo osm lidí včetně malých dětí. Obžalovaný pak vjel na červenou do křižovatky a srazil se s projíždějícím vozidlem, v němž zranil dvě ženy,“ dodala žalobkyně s tím, že i po nehodě muž dál pokračoval v jízdě. Zastavit se ho podařilo až poté, co dostal smyk po srážce s policejním vozem.

Je prý nemocný

„Asi mně přeskočilo. Skoro nic si z toho nepamatuju. Já bych přece nikoho nezabil, děti mám rád. Jen mi to nikdo nevěří,“ posmrkával před soudem muž, který měl v době zběsilého pronásledování v krvi 1,65 promile.

Ve své výpovědi se ho zastala i bývalá žena, která před ním ujížděla. „Je to nemocný člověk, měl by se jít léčit. Nemyslím si, že by nás chtěl zabít, i když to mohlo být velké neštěstí. Ale neviděla bych to jako pokus o vraždu,“ hájila exmanžela, s kterým by to prý možná dala znovu dohromady, pokud by přestal pít a šel na léčení.

Senát krajského soudu v čele s Jaroslavou Bartošovou čeká ještě další dokazování včetně výslechů svědků a znalců. Verdikt tak zřejmě padne nejdřív za několik týdnů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám