Hlavní obsah

Miliardář Sisák a advokát Hala zůstávají ve vazbě

– Hradec Králové

Miliardář Petr Sisák a advokát Ivo Hala obvinění v kauze kolem firmy Via Chem Group a manipulace s insolvencemi zůstávají ve vazbě. Řekli to jejich advokáti. Krajský soud v Hradci Králové rozhodoval o stížnostech proti uvalení vazby v pátek v případě všech šesti vazebně stíhaných. Výsledek zatím nezveřejnil, protože ho neobdrželi obvinění ani advokáti.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Obviněný Petr Sisák

Článek

Soud částečně zveřejnil rozhodnutí o vazbách ve veřejné justiční databázi. Z informací databáze vyplývá, že soud potvrdil původní rozhodnutí z 23. ledna, kdy poslal do vazby podnikatele Sisáka. „Klient je stále ve vazbě," sdělil v pondělí právník Ivo Menšík z advokátní kanceláře, která obviněného zastupuje.

V případě advokáta Haly a dalších čtyř vazebně stíhaných soud podle databáze změnil původní rozhodnutí o uvalení vazby, což však neznamená, že byli propuštěni. „Ano, je stále ve vazbě," potvrdil Halův advokát Lukáš Trojan.

Oba advokáti dodali, že zatím nemají rozhodnutí soudu k dispozici a nemůžou jej tak blíže komentovat. Kromě Haly a Sisáka byla vazba v lednu uvalena ještě na insolvenční správkyni Vladimíru Jechovou Vápeníkovou, advokáty Milana Kučeříka, Petra Kovaříka a thaiboxera Tomáše Machotku.

Kauza se týká i fotbalové Slavie

Policie po lednové razii v ústecké firmě Spolchemie a na Krajském soudu v Českých Budějovicích obvinila 14 lidí například ze zvýhodnění nebo poškození věřitele, způsobení úpadku, zasahování do nezávislosti soudu, podvodu, praní špinavých peněz, pletich při insolvenčním řízení, podplácení, přijetí úplatku nebo účasti v organizovaném gangu.

Kauza souvisí hlavně s reorganizací Via Chem Group, jejíž zmanipulovaná insolvence byla údajně potřeba, aby ústecká chemička zůstala pod vlivem miliardáře Sisáka.

Kauza se v menší míře týká i dalších firem či podvodů. Například fotbalového klubu Slavia Praha, který do loňska vlastnil někdejší ministr dopravy za ODS Aleš Řebíček. Právě jeho údajná organizovaná zločinecká skupina prý obrala o téměř 25 miliónů korun. [celá zpráva]

Společnost dluží téměř dvě miliardy korun

Via Chem Group, s níž je Sisák spojován, držela podle dostupných údajů jako akcionář v roce 2014 ve Spolku pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie) zhruba třetinový podíl. Nyní je Via Chem Group v úpadku, dluží věřitelům téměř dvě miliardy korun.

Společnost v minulosti figurovala v některých kontroverzních obchodech. Dluhopisy společnosti Via Chem Group koupila firma Key Investments, které v minulosti svěřilo město Sokolov a městské části Praha 6, 10 a 13 dohromady několik desítek miliónů korun.

Jediným akcionářem Via Chem Group je Euro Capital Alliance sídlící na Britských Panenských ostrovech, které prosluly jako daňový ráj a pračka špinavých peněz.

Reklama

Související články

Sisák s Halou se policii prý sami přihlásí

Policie obvinila 14 lidí v případu společnosti Spolchemie. Do jejího sídla protikorupční útvar vtrhl koncem minulého týdne. Čtyři lidé jsou ve vazbě. Ústřední...

Hala a Sisák přišli na policii

Právník Ivo Hala a podnikatel Petr Sisák se ve středu dostavili na policii, aby podali vysvětlení. Právo o tom informoval Halův advokát Lukáš Trojan, informaci...

Výběr článků

Načítám