Hlavní obsah

Vitásková dostala v případu solárních elektráren 8,5 roku vězení

– Brno • Aktualizováno

Krajský soud v Brně poslal v pondělí předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou na 8,5 roku do vězení v případu solárních elektráren. Podle soudu vytvořila podmínky, aby mohly zůstat v provozu fotovoltaické elektrárny, které dostaly výhodnou výkupní licenci, i když na ni neměly nárok. Rozsudek není pravomocný. Vitásková se odvolala, rezignovat nehodlá.

Advokát Vitáskové Josef Lžičař k rozsudkuVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Vinni jsou i majitelé elektráren Alexandr a Zdeněk Zemkovi, kteří měli na základě nepravdivých údajů získat licenci na provozování elektráren v posledním možném termínu, kdy mohli ještě dostat výrazně výhodnější výkupní ceny, ačkoliv elektrárny ještě nebyly hotové a na licenci tak nebyl nárok. Oba dostali trest 7,5 roku vězení a každý musí zaplatit sedm miliónů korun.

Kromě Vitáskové a bratrů Zemkových soud potrestal Vladimíra Čimperu 5,5 roku, Jana Hudečka 6 roky, Jaroslava Kryma 6 roky a Karla Šupinu 5,5 roku vězení za podvod. Schneiderová vyfasovala 8,5 roku vězení za zneužití pravomoci úřední osoby. Poslední obžalovaná pracovnice ERÚ Ilona Floriánová odešla bez trestu, protože byla odsouzena již v jiné kauze. Vitásková se vyhlášení rozsudku nezúčastnila.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Alena Vitásková u soudu

Přísné tresty v celé kauze vynesl senát v čele se soudcem Alešem Novotným. „Alexandr a Zdeněk Zemkovi podepsali nepravdivý předávací dokument, přestože věděli, že elektrárny nejsou hotové. Ilona Floriánová, jako pracovnice ERÚ, pak převzala spis bez dostatečné péče, ignorovala v něm nesrovnalosti a vydala licence,“ konstatoval soudce Novotný.

Nedošlo na přezkumné řízení

Když pak po dvou letech začal ERÚ některé podezřelé elektrárny prověřovat, došlo i na soláry bratří Zemků. V tu chvíli se ale podle verdiktu do případu vložila Vitásková. Přestože věděla, že její podřízená Michaela Schneidrová, ředitelka odboru licencí, se zná se Zdeňkem Zemkem starším, otcem majitelů elektráren, nijak nezasáhla a dala Schneiderové možnost smést přezkumné řízení o udělení licence ze stolu. „Vitásková ji podpořila, takže nemohlo dojít k odebrání licencí,“ upozornil soudce Novotný.

„Přestože bratři Zemkovi se snažili před soudem tvrdit, že nevěděli, co se na stavbě děje, všichni věděli, která bije a proč se to děje,“ prohlásil Novotný. U Vitáskové odůvodnil vysoký trest tím, že přezkumným řízením se mohla chyba v udělení licence napravit. „Jenže tady se naopak udělalo všechno pro to, aby tato snaha byla zmařena,“ dodal Novotný.

„Jak jsem již mnohokrát sdělila, využiji všechny prostředky, abych se očistila. V žádném případě nehodlám rezignovat, budu dál bojovat,” uvedla Vitásková. Podle mluvčího úřadu Jiřího Chvojky Vitásková považuje kauzu od začátku za vykonstruovanou a za snahu ji odstavit z křesla. „Z toho také vyplývá, že se bude bránit všemi dostupnými prostředky a že dnešní prvoinstanční rozsudek nepovažuje za konečnou věc,” řekl Českému rozhlasu.

Škoda až dvě miliardy

V kauze jde o dvě solární elektrárny synů miliardáře Zdeňka Zemka. Ty dostaly licenci 31. prosince 2010 jen pár hodin předtím, než se o polovinu snížily výkupní ceny elektřiny. Proto mají obě elektrárny garantovanou cenu 12 150 korun za megawatthodinu elektrické energie dodané do veřejné sítě. Podle vyšetřovatelů přitom elektrárny na konci roku nesplňovaly podmínky pro udělení licence.

Pokud by ale zařízení získala povolení až v roce 2011, dostaly by elektrárny za každou megawatthodinu jen 5500 korun. Za 20 let odběru energie z těchto solárních elektráren by tedy mohla vzniknout škoda výši až dvou miliard korun.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Bratři Zemkovi v pondělí u soudu

„Celý případ je jen součástí tlaku na mou osobu, abych se vzdala funkce. Fotovoltaické elektrárny byly totiž využité k tunelování státu. I Nejvyšší kontrolní úřad konstatoval, že podpora těmto obnovitelným zdrojům byla nastavena nehospodárně,“ prohlásila ve své závěrečné řeči v prosinci Vitásková. [celá zpráva]

Do ERÚ Vitásková nastoupila na začátku srpna 2011, kdy ji do úřadu dosadila vláda tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS). Sporným dvěma fotovoltaickým elektrárnám na Chomutovsku byly sice licence vydány měsíce před jejím nástupem do funkce, žalobce ale tvrdí, že už ve funkci ředitelky zmařila přezkumné řízení, v němž mohly být licence elektrárnám odebrány.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám