Hlavní obsah

Běženci, které našla policie v náklaďáku na D5, platili za cestu 10 tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Běženci zadržení loni v autě v České republice platili za cestu z Maďarska do Německa 400 eur (asi 10 800 Kč), v kamiónu se bez jídla a pití mačkalo 76 lidí. Zaznělo to ve čtvrtek u soudu se dvěma Maďary obžalovanými z převaděčství. Proces u tachovského okresního soudu pokračoval čtením výpovědí uprchlíků, které loni v létě zadržela policie na dálnici D5 na Tachovsku.

BEZ KOMENTÁŘE: Příchod obžalovaných k souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

V autě obviněných mužů policie na konci července našla 76 běženců z Pákistánu, Afghánistánu a Sýrie. Padesátiletému Zoltánovi Kapineczovi a osmatřicetiletému Menyhértu Sásovi hrozí za zorganizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranic až pětileté vězení.

Soudce Miroslav Vajgant ve čtvrtek četl výpovědi desítek lidí, kteří v nákladním autě řízeném Sásem cestovali. Kapinecz jel jako spolujezdec. Běženci vypovídali o své cestě do Evropy. Někteří z nich řekli, že opustili Afghánistán před 10 až 15 lety, jiní před několika měsíci. Přes Pákistán a Írán pak mířili do Turecka, kde někteří byli i několik let, jiní strávili až pět let v Řecku, než se vydali do Německa.

Ve výpovědích se jich několik shodlo v tom, že za cestu z Turecka do Řecka platili 1000 dolarů (asi 24 300 Kč) za osobu, pokud měli děti, zaplatili za tři děti jako za jednoho dospělého. Cesta z Pákistánu do Řecka stála několik lidí 4000 dolarů. Další cestu do Maďarska pak absolvovali různě – vlakem, pěšky, autobusy i autem přes Makedonii, Srbsko. Někteří uvedli, že nesli na zádech svou matku nebo v náručí děti.

Zastavili jen dvakrát

V Maďarsku se jim pak nabídli převaděči, podle většiny uprchlíků to byli Pákistánci, a slíbili jim převoz do Německa. Za něj platili většinou 400 eur za osobu. V nákladním autě, které je mělo odvézt do Německa, seděli uprchlíci namačkaní se skrčenýma nohama na zemi, s dětmi na klíně. Podle protokolů byli mezi uprchlíky i několikaměsíční kojenci. V autě nebyla voda, jídlo, toaleta ani větrání.

BEZ KOMENTÁŘE: Běženci odjeli za dohledu policistů autobusemVideo: Patrik Biskup, Právo

Auto vyjelo z Maďarska za tmy a zastavilo jednou nebo dvakrát jen na pár minut, ven ale nemohli vyjít. Když je na dálnici nedaleko Ostrova u Stříbra zadržela druhý den česká policie, domnívali se, že už jsou v Německu. Mnoho z nich už nemělo žádné peníze nebo jen několik set eur pro celou rodinu. V Německu se chtěli obrátit s žádostí o pomoc na známé a příbuzné, spoléhali i na uprchlické tábory, kde měli dostat jídlo, pití i nějaké peníze. Neměli žádné osobní doklady, dokumenty, které někteří dostali při zadržení maďarskou nebo srbskou policií, roztrhali.

Nevěrohodná totožnost?

Řidiče ani spolujezdce z nákladního auta podle svých slov neviděli, někteří až při zastavení auta v České republice. Obhajoba obviněných mužů slova těchto svědků zpochybnila. Upozornila například na jejich nevěrohodnou totožnost. Celkem 29 ze 76 zadržených běženců se narodilo 1. ledna a dalších 17 lidí se narodilo 31. prosince, upozornil jeden z obhájců a řekl, že důvody uprchlíků byly ryze ekonomické a vypočítavé, žádný z nich nepožádal o ochranu při překročení schengenské hranice.

Jejich klienti se podle obhajoby stali obětí machinací dobře organizovaných mezinárodních pašeráckých gangů. Obžalovaní Maďaři v lednu u soudu popřeli, že uprchlíky převáželi vědomě. Tvrdili, že jeli do Norimberku pro vysokozdvižný vozík, a netuší, jak a kdy se jim lidé do auta dostali. Nevšimli si ani toho, že by auto bylo zatížené, vypověděli tehdy.

O oba muže má zájem i německá justice, která je podezírá z toho, že uprchlíky převáželi opakovaně. Až v ČR pravomocně skončí jejich případ, budou předáni do Německa. České soudy o tom rozhodly už dříve. V Německu jim za převaděčství hrozí výrazně vyšší trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám