Hlavní obsah

Čtrnáctiletého agresora z Teplic čekají dva soudy

Právo, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice

Čtrnáctiletý mladík z Teplic, podezřelý z víkendové vraždy spolužačky, se bude z činu zodpovídat před soudem zřejmě nejdřív za několik měsíců. Brzy ho ale čeká soud kvůli případu z loňského května, kdy podle žalobce shodil kamaráda po hádce do výtahové šachty. Zraněného tam nechal, chlapec naštěstí pád z dvanácti metrů přežil. Žalobce čin po více než půlročním prověřování a zkoumání znalců popsal jako pokus o vraždu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Spis státní zástupkyně v blízké době pošle k teplickému soudu, podle zjištění Práva s návrhem na tzv. ochrannou výchovu, tedy pobyt v detenčním ústavu pro děti s extrémními poruchami chování v Boleticích na Děčínsku.

Tam mladík skončil až po svém víkendovém činu na základě předběžného opatření soudu. Případ vraždy policie stále prověřuje a sbírá důkazy, což může zabrat i několik měsíců. Kvůli věku chlapci nehrozí vězení a z trestního hlediska budou oba případy odloženy.

Žalobkyně: Posudky trvají i měsíce

Mladík podle kriminalistů vraždil několik dní poté, kdy teplické státní zastupitelství dostalo na stůl právě případ z loňska. Vyšetřování se protáhlo na řadu měsíců údajně kvůli tomu, že chlapci byli u šachty sami a házeli vinu vzájemně na sebe. Kromě znaleckých posudků se sbíraly další důkazy.

Podle žalobkyně z Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem Simony Konopáčové je pro zpracování posudků běžná i několikaměsíční lhůta a mladíkův případ nevybočuje časově ze standardu.

Kauzy nezletilých jsou navíc citlivé kvůli jejich zvýšené ochraně vyplývající ze zákona. Zatímco dospělého je podle ní možné žalovat i v případě pochybností, u dítěte by měla policie přinést důkazy hraničící s jistotou.

„Důkazy musí být opatřeny důkladně a ve vyčerpávajícím rozsahu. Neměly by tam být pochybnosti o tom, že se toho dítě dopustilo,“ řekla žalobkyně.

Případy se projednají zvlášť

Pád do šachty řeší státní zástupkyně Alexandra Hejkalová z Teplic, která Právu sdělila, že se obrátí na soud s návrhem v co nejkratší době. „Je to tak u všech nezletilých, je zájem, aby návrhy byly podané neprodleně,“ dodala s tím, že nemůže případ vzhledem k věku nezletilého komentovat.

Dva skutky týkající se podezřelého mladíka by se měly vzhledem k časovému odstupu mezi nimi podle Konopáčové projednat zvlášť. „Teď by měl jít první návrh a v horizontu týdnů či měsíců bude dořešena věc druhá,“ odhadla.

Jaký bude postup v případu vraždy, záleží podle informací Práva z prostředí soudu na rozhodnutí u staršího případu. Soud totiž nemusí návrhu žalobce na ochrannou výchovu vyhovět a může nařídit ústavní výchovu, která je mírnější. Její součástí může být ambulantní léčba i dohled probačního úředníka nebo zařazení do terapeutického programu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám