Hlavní obsah

Policie zveřejnila záběry hořícího Národního muzea z vrtulníku

– Praha • Aktualizováno

Pražská policie zveřejnila v pátek odpoledne video z ptačí perspektivy, které zachycuje požár historické budovy Národního muzea. Záznam pořídila posádka vrtulníku s termovizí. Vyšetřovatelé na místě stále pracují a zjišťují, proč přesně začalo hořet. První odhad škody je podle hasičů 10 miliónů korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Požár muzea z vrtulníku s termovizíVideo: Policie ČR

 
Článek

„Místo požáru si již převzali vyšetřovatelé od policie. Předběžná škoda byla vyčíslena na 10 miliónů korun (mluvčí opravila původní částku, která hovořila až o 30 miliónech - pozn. red.). Hořelo v podkroví a na střeše muzea. Od čeho požár vznikl, je v šetření,“ řekla Novinkám v pátek odpoledne mluvčí hasičů Pavlína Adamcová. Z místa vyšetřovatelé odebrali vzorky a odeslali je na expertizu.

BEZ KOMENTÁŘE: Plameny šlehaly z Národního muzeaVideo: Novinky

Vyzdvihla zároveň práci dobrovolných hasičů, kteří nejenže pomáhali profesionálům u muzea, ale zastoupili je také na stanicích, kde jednotky chyběly.

„Dobrovolní hasiči tak museli vyjet třeba k požáru kontejnerů ve Strašnicích,“ podotkla Adamcová. Celkem u požáru zasahovalo 20 jednotek a 129 hasičů.

O tom, že škoda nebude příliš vysoká, hovořil už dopoledne ministr kultury Daniel Herman. [celá zpráva]

Foto: HZS Praha

Požár vypukl kolem půl druhé v noci. Na počátku byl vyhlášen mimořádný stupeň poplachu. Plameny hasiči dostali pod kontrolu kolem 3.30. Člen ostrahy se nadýchal kouře a byl převezen do nemocnice. Sbírky v muzeu po dobu probíhající rekonstrukce nejsou.

Foto: HZS Praha

Požár muzea objektivem hasičů

Podle vyjádření mluvčí Národního muzea Kristiny Kvapilové byla prázdná budova předána na jaře 2015 sdružení M-P-I, které se skládá z firem Metrostav, Průmstav a Imos.

Tyto firmy podle muzea nesou plnou zodpovědnost za průběh stavby, bezpečnost a dodržování požárních předpisů. Stavba byla pojištěna na miliardu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

V Národním muzeu v Praze vypukl požár

Požár vypukl v noci na pátek v budově Národního muzea v Praze. K jeho likvidaci byly přivolány hasičské jednotky z celého hlavního města. Oheň vznikl na střeše...

Výběr článků

Načítám