Hlavní obsah

Úplatný soudce Havlín si odsedí pět a čtvrt roku, odvolací soud trest snížil

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Krajský soud v Praze snížil trest pro bývalého pražského soudce Ondřeje Havlína, odsouzenému za korupci. Původně měl jít Havlín na 6,5 roku do vězení, odvolací senát trest snížil na pět let a tři měsíce. Verdikt je pravomocný.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ondřej Havlín ve čtvrtek u soudu

Článek

Předsedkyně odvolacího senátu Eva Milcová snížení trestu označila za kosmetické úpravy. „Okresní soud v Kladně jeho jednání hodnotil jako dva přečiny nepřímého úplatkářství. My máme za to, že takové jednání můžeme tyto dva skutky hodnotit jako jeden skutek, protože šlo o jeden přečin, na stejném místě, v týž den,“ prohlásila Milcová.

„Přihlédli jsme k jeho věku, zdravotnímu stavu i tomu, co dnes zaznělo z úst spolku Sdružení válečných veteránů, a sice že vykonával činnost ve prospěch ČR a patrně tedy prospěšnou,“ odůvodnila snížení trestu Milcová. Na druhou stranu soudkyně vypíchla, že v dnešní době je korupce velký problém a jedná se o zavrženíhodnou a vysoce společensky nebezpečnou činnost.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obžalovaný má také zaplatit peněžitý trest ve výši 350 tisíc korun. Pokud jej nezaplatí,  prodlouží se mu pobyt za mřížemi o dalších deset měsíců.

U dalších dvou obžalovaných Ludvíka Sýkory a Jaroslava Kříže změnil soud trest z nepodmíněných na podmínečné. Sýkora dostal podmíněný trest ve výši tři a půl roku, Kříž pak dva a půl. Ze sedmi obžalovaných tak za mříže míří Havlín a také bývalý státní zástupce František Fiala. Zbytek odešel s podmíněnými tresty.

„Myslím si, že to, jak soud rozhodl, odpovídá důkazům, jak je policie zajistila,“ zhodnotila krátce verdikt vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Havlín byl přítomný oba dny odvolacího řízení, z vyhlášení rozsudku se ale kvůli nevolnosti omluvil.

Havlín podle obžaloby jako soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 ovlivňoval za úplatu v řádech tisíců a desetitisíců korun v letech 2012 a 2013 řízení, čímž pomáhal pachatelům trestných činů, většinou šlo o řízení pod vlivem alkoholu. Další obžalovaní pak buď úplatky měli zprostředkovávat, nebo se s Havlínem domlouvat na snížení trestu nebo se rovnou vyhnuli trestnímu stíhání. Havlín se k většině žalovaných skutků přiznal, stejně jako advokát Karel Matějka, který úplatky zprostředkovával.

Odsouzený, který se k většině žalovaných skutků po svém zadržení přiznal, se svou plamennou závěrečnou řečí snažil domoci zmírnění trestu. Proces považuje za nezákonný a vykonstruovaný.

Hned zkraje po svém vysvětlil údajně špatnou a obhájci vytýkanou místní příslušnost případu.

„Proč teda to nešetřilo Brno, když tam ten policejní konfident to trestní oznámení na mě měl učinit? Já na to odpovím, protože by to nedozorovala doktorka Bradáčová (vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová pozn. red), protože by to spadalo pod jiné státní zastupitelství a nikoliv pod ní, “ začal zostra Havlín zvýšeným hlasem, až ho soudní senát musel napomenout, aby na ně nekřičel. Havlín vůbec ve své řeči Bradáčovou slovně napadal, vytkl jí například, že „má aktuálně v rozkladu městské státní zastupitelství“.

Případ má podle Havlína sloužit k propagaci vrchní státního zastupitelství a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Státní zástupkyně si podle něj „vyzobává ty kauzy a ty lidi, kteří jsou pro ni zajímaví.“

Ani anděl, ani apokalyptická obluda

Havlín během líčení zmiňoval své strasti během trestního řízení, kdy dojížděl na výslechy z nemocnice, jeho zdravotní stav se od jeho zadržení prý rapidně zhoršil. Vyšetřování prý také stálo za rozpadem jeho manželství, když policie vyslechla jeho „blízkou přítelkyni“ a její výpověď pak dala přečíst Havlínově manželce. Stěžoval si také na fakt, že strávil přes tři měsíce ve vazbě, což je pro něj coby soudce, který do vězení několik lidí poslal, „těžké“.

Svou vinu ale nepopřel. „Nejsem žádný andílek, ale ani obluda z apokalypsy,“ prohlásil Havlín. Nepodmíněný trest ve vězení by pro něj prý byl rozsudkem smrti.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Šéfka pražského vrchního státního zastupitelství Lenka Bradáčová

Stejného názoru je i jeho čtyřiadevadesátiletá matka, která v dopise napsala, že je na svém synovi fyzicky závislá a že rozsudek by byl likvidační nejen pro Havlína ale i pro ni. „Apeluji proto na cit a rozum pražského krajského soudu,“ uvedla Havlínová.

Havlín také vyzdvihoval své diplomatické aktivity z minulosti, kdy působil jako velvyslanec v Chorvatsku a Bulharsku a s tím spojenou bezpečnostní prověrku. I proto se za Havlína postavilo také i Sdružení válečných veteránů. „Chápali jsme velvyslance v bývalé Jugoslávii jako nejvyššího představitele našeho státu, zastupoval našeho nejvyššího velitele - pana prezidenta. Na základě jeho informací jsme dokázali naše vojáky ochránit. Chtěli bychom vyjádřit poděkování za pomoc, kterou poskytl vojákům,“ uvedl před soudem zástupce sdružení. Havlín byl velvyslancem v Chorvatsku mezi roky 1993 a 1998.

„Jedná se o úctyhodné, důvěryhodné a vážené sdružení,“ uvedl Havlín, s tím, že se nejedná o sdružení jako v případě „jistého nejmenovaného senátora“. Narážel tím na případ exsenátora za ODS Alexandra Nováka, který byl propuštěn z vězení poté, co se za něj přimluvil motorkářský klub z Mostu. Novák si odpykával čtyřletý trest za přijetí čtyřicetimiliónového úplatku.[celá zpráva]

Policejní inspektor i státní zástupce

Bradáčová se velmi podrobně vyjádřila k jednotlivým odvoláním, ale i námitkám obhájců ať už vůči kladenskému soudu nebo i samotné obžalobě. Svou řeč adresovala často na Havlína. „Pan obžalovaný porušil slib, který dal prezidentovi republiky. Soudil za úplatu. Korupce v justici je ta nejzávažnější,“ prohlásila Bradáčová a dodala, že kladenský soud rozhodl velmi přesvědčivě. Havlínovo odvolání navrhla zamítnout.

Havlína poslal loni v létě Okresní soud v Kladně na šest a půl roku do vězení za korupci a nedovolené ozbrojování. Bývalý soudce měl také zaplatit 350 tisíc korun, jinak by k trestu vyfasoval dalších patnáct měsíců.

Mezi zbylými šesti obžalovanými figuruje například bývalý ředitel inspekce ministerstva vnitra Boris Štefl nebo bývalý státní zástupce František Fiala, který měl ovlivňovat vyšetřování dopravních nehod, případně zastavovat stíhání řidičů, kteří řídili opilí. Kladenský soud je odsoudil například za zneužití pravomoci, nadržování, přijetí úplatků či nepřímého úplatkářství. Státního zástupce Fialu poslal na 46 měsíců do vězení, zaplatit by měl pokutu 150 tisíc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám