Hlavní obsah

Soud řeší odvolání bývalého soudce Havlína, odsouzeného za korupci

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Odvolání v kauze dnes již bývalého soudce Ondřeje Havlína začal ve středu projednávat Krajský soud v Praze. Havlín byl loni kladenským soudem odsouzen na šest a půl roku za korupci a ovlivňování trestních řízení. Spolu s ním si odvolání podalo i dalších šest obžalovaných.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Bývalý soudce Ondřej Havlín

Článek

Bývalý soudce k odvolacímu soudu dorazil poprvé od zahájení líčení loni v květnu, nezúčastnil se ani vyhlášení rozsudku o dva měsíce později. Přišla i vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která má coby žalobkyně případ od začátku na starosti.

Samotný spis je velmi rozsáhlý, jen zprávu o stavu řízení četla členka senátu více než tři hodiny. Ve středu odpoledne se očekává doplnění důkazů, mohly by začít i závěrečné řeči obhájců, rozhodnutí by mohlo padnout ve čtvrtek.

Obhájci obžalovaných v závěrečných řečech napadali legálnost užití prostorových odposlechů a vytýkali soudu prvního stupně, že se například nedostatečně vypořádal s důkazy. „S ohledem na objektivitu procesu je nutné doplnit toto řízení,“ myslí si Havlínův obhájce Michal Hráský, který soudu navrhoval červencový rozsudek zrušit a případ vrátit k novému projednání.

„Uplácet nějakého soudce třemi tisíci korun je docela směšné,“ pozastavil se nad důkazy obhájce dalšího z obžalovaných Miroslav Kříženecký. Vesměs všichni obhájci navrhovali tresty svých klientů zmírnit nebo přímo zrušit.

Vyřešil i hokejistu

Havlín podle obžaloby ovlivňoval za úplatu v letech 2012 a 2013 řízení, čímž pomáhal pachatelům trestných činů, většinou šlo o řízení pod vlivem alkoholu. Například případ hokejového vítěze z olympiády v Naganu Františka Kučery, který v říjnu 2012 boural autem s více než dvěma promile alkoholu v krvi.

Bývalý hokejista měl navíc tou dobou podmínečně zastavené jiné trestní stíhání. Jeho advokát se proto obrátil na Havlína s žádostí o pomoc. Podle spisu se po soudcově intervenci z trestného činu řízení pod vlivem návykové látky stal přestupek, který na magistrátu následně vyšuměl.

Další obžalovaní pak buď úplatky měli zprostředkovávat nebo se s Havlínem domlouvat na snížení trestu, anebo se rovnou vyhnuli trestnímu stíhání.

Havlín se k většině žalovaných skutků přiznal, stejně jako advokát Karel Matějka, který úplatky zprostředkovával. Ostatní obžalovaní vinu odmítli.

Se státním zástupcem jedna ruka

Havlína poslal loni v létě Okresní soud v Kladně na šest a půl roku do vězení za korupci a nedovolené ozbrojování. Bývalý soudce měl také zaplatit 350 tisíc korun, jinak by k trestu vyfasoval dalších patnáct měsíců.

Mezi zbylými šesti obžalovanými figuruje například bývalý ředitel inspekce ministerstva vnitra Boris Štefl nebo bývalý státní zástupce František Fiala, který měl ovlivňovat vyšetřování dopravních nehod, případně zastavovat stíhání řidičů, kteří řídili opilí (například výše zmíněný Kučerův případ). Kladenský soud je odsoudil například za zneužití pravomoci, nadržování, přijetí úplatků či nepřímé úplatkářství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám