Hlavní obsah

Za střelbu z poplašné pistole může jít demonstrant až na dva roky do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Jednadvacetiletý mladík čelí podezření z výtržnictví kvůli tomu, že vystřelil z poplašné pistole na sobotní demonstraci krajně pravicové Národní demokracie. Jiný muž podle policie spáchal přestupek, když měl tentýž den na shromáždění Bloku proti islámu a Úsvitu sekeru.

Demonstrace na Hradčanském náměstí v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Incident s pistolí na poplašné náboje se stal na Loretánském náměstí. Policisté tam zadrželi jedenadvacetiletého muže, který vystřelil do vzduchu. Nikomu se nic nestalo.

„Muži, který střílel z poplašné pistole, již bylo sděleno podezření z trestného činu výtržnictví a je proti němu vedeno zkrácené přípravné řízení," konstatoval mluvčí policie Jan Daněk. Mladíkovi hrozí až dvouleté vězení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sdělení podezření znamená ve zkráceném řízení prakticky totéž, co sdělení obvinění v klasickém trestním řízení. Zkrácené řízení lze vést v případech, kdy byl podezřelý přistižen přímo při činu nebo pokud lze očekávat, že podezřelého bude možné postavit do 14 dnů před soud. Skončeno musí být do dvou týdnů, státní zástupce může lhůtu prodloužit maximálně o deset dnů.

Sekeru bude řešit úřad

Další sobotní incident řešili policisté na Hradčanském náměstí, kde byl mezi demonstranty muž s velkou sekerou. „Dopustil se přestupku proti zákonu o právu shromažďovacím, což bylo oznámeno na oddělení správního řízení," konstatoval Daněk.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace u Kliniky na ŽižkověVideo: Novinky

Policie v sobotu zasahovala u několika potyček a incidentů, poté uvedla, že ze spáchání přestupku podezírá 17 lidí. Mluvčí v úterý doplnil, že útok na centrum Klinika skupinou maskovaných lidí i incident v Thunovské ulici, kde skupinka odpůrců migrace zaútočila na účastníky pochodu na podporu uprchlíků, jsou stále ve fázi prověřování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám