Hlavní obsah

Libanonce Fajáda pustil soud z vazby

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze ve čtvrtek rozhodl o okamžitém propuštění Libanonce Alího Fajáda z vazby. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán nepovolil jeho vydání do USA. Informovala mluvčí soudu Markéta Puci. Fajád je ve vazbě spolu s dalšími dvěma muži. O Fajádovi se v poslední době mluvilo v souvislosti s propuštěním pětice Čechů v Libanonu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policejní eskorta u pankrácké věznice.

Článek

Že obě věci souvisí, řekl Hospodářským novinám ministr obrany Martin Stropnický. „Pět lidí se v pořádku vrátí, pokud Fajád nebude vydán do USA. Je to svázané,” řekl ministr.

Před půl čtvrtou vyjely z bran věznice tři dodávky. Odjezd hlídala speciální jednotka Vězeňské služby. Podle důvěryhodného zdroje Práva byl Fajád propuštěn a před pátou hodinou odpoledne už čekal na odlet na pražském letišti. Na kterém, nespecifikoval.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Fajádův advokát Vladimír Řičica řekl, že s klientem nemohl mluvit. "Říkají mi, že podle počítače je stále tady, ale já jsem přesvědčen, že už odjel," řekl před pátou hodinou odpoledne.

„Pan Fajád byl propuštěn z naší vydávací vazby a jeho další osud již není naší věcí,“ řekl odpoledne ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Konečné slovo měl Pelikán

Konečný souhlas s extradicí tří mužů musel vyslovit právě Pelikán, kterému od poloviny prosince plynula tříměsíční lhůta pro rozhodnutí. Puci řekla, že stejné rozhodnutí jako pro Fajáda platí i pro Chalída El Marábího z Pobřeží slonoviny. O třetím muži, který má taktéž pas Pobřeží slonoviny, Faouzi Jaberovi, zatím ministr nerozhodl, dodala bez bližších podrobností.

USA trojici viní z toho, že slíbila americkým agentům vydávajícím se za členy kolumbijské teroristické organizace FARC dodávky zbraní včetně raket země-vzduch. Faouzi Jaber měl také přislíbit pomoc s převozem a uskladněním kokainu v západní Africe. Celkově mělo jít o drogy a zbraně v hodnotě přes 160 miliónů korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Okolí věznice hlídají zakuklenci se samopaly

Faouzi Jaber si měl k obchodu přizvat Chalída El Marabího, občana Pobřeží slonoviny a Libanonu, coby zkušeného obchodníka s drogami, a Alího Fajáda, který má zase zkušenosti v obchodu se zbraněmi.

V dubnu 2014 muže zadržela česká policie v jednom z pražských hotelů.

Spekulovalo se o výměně

Libanonec měl být součástí výměny za pět Čechů, kteří byli loni uneseni v Libanonu. Ti, podle informací Práva, padli do léčky připravené libanonskou tajnou službou, která chtěla Fajáda získat zpět z České republiky. Fajád měl pracovat pro libanonskou tajnou službu. [celá zpráva]

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Alí Fajád u pražského soudu

Jedním z hlavních důvodů cesty skupiny do nebezpečné destinace byla údajná možnost získat informace o jiném uneseném Čechovi, Pavlu Hrůzovi, který zmizel o pár měsíců dříve v Libyi. Mezi pěticí účastníků výjezdu byl i důstojník Vojenského zpravodajství Martin Psík, který prý dostal pátrání po Hrůzovi na starost.

Související téma:

Foto: ČTK

Libanonec Alí Fajád u Městského soudu v Praze

Pro Čechy držené sedm měsíců v Libanonu odletěl ve středu odpoledne z letiště v pražských Kbelích speciál. Ve čtvrtek odpoledne se vrací zpět.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám