Hlavní obsah

Cizinecká policie se loni zapotila, pochytala téměř devět tisíc nelegálních migrantů

Právo, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Celkem 8563 nelegálních migrantů zajistila cizinecká policie v loňském roce na území České republiky. Jedná se o víc než 75procentní nárůst proti předchozímu roku, kdy jich bylo pouze 4822. Největší zastoupení mezi zadrženými měli Syřané, kterých byla skoro čtvrtina.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Kontroly cizinecké policie ve vlaku

Článek

„Enormní nárůst způsobila tranzitní migrace,“ uvedl na tiskové konferenci bilancující práci cizinecké policie v roce 2015 policejní prezident Tomáš Tuhý.

Kromě Syřanů v Česku nelegálně pobývali hlavně Ukrajinci, Kuvajťané a Afghánci. „Byli to státní příslušníci Ukrajiny, kteří do České republiky vstupovali legálně, ale většinou nedodrželi stanovenou lhůtu pobytu v České republice,“ řekl ředitel služby cizinecké policie Milan Majer.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Další skupinou byli Kuvajťané, kteří do Česka většinou přijeli kvůli pobytu v lázních, nicméně pobyt si prodloužili. Zbývající nelegální cizinci, kteří se na území Česka vyskytovali, byli především z Afghánistánu, Iráku, Kosova a Pákistánu.

V průměru policisté v předchozím roce zadrželi zhruba čtyři sta až pět set migrantů měsíčně. V červenci a v srpnu pak tento počet eskaloval. Takže v prvním prázdninovém měsíci policisté zajistili tisíc nelegálních cizinců a v srpnu jich bylo dokonce 1767.

Cizinecká policie se v loňském roce zaměřila i na osoby, které pomáhaly cizincům nelegálně překročit hranice. Ze 168 osob bylo 118 převaděčů. Jejich počet vzrostl desetinásobně oproti roku 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám