Hlavní obsah

Šek na 50 tisíc natěšil klokánek, z peněz neviděli ani korunu

Právo, Patrik Biskup

Už je to více než rok, co Vojtěch H. s velkou pompou předával symbolický šek na 50 tisíc korun ředitelce zařízení pro ohrožené děti v Janovicích nad Úhlavou Aleně Jandové. Z těchto peněz, které se loni v lednu vybraly na vstupném z charitativního koncertu zpěváka Marka Ztraceného, neviděli v janovickém klokánku dodnes ani korunu.

Foto: Markéta Pudilová, Právo

Centrum pro týrané děti klokánek

Článek

Po Vojtěchu H., který hudební vystoupení tehdy zorganizoval a veřejně během něj slíbil, že veškerý výtěžek je určený pro potřeby dětí, se slehla zem.

Policie už začala prošetřovat, zda se 25letý promotér akce nedopustil protiprávního jednání. „Domníváme se, že neměl vůbec v úmyslu předat nám výtěžek z koncertu, ale celou akci zorganizoval za účelem obohacení své osoby a k tomu zneužil naše zařízení,“ píše se v trestním oznámení, které na Vojtěcha H. podala šéfka klokánku.

Koncert se uskutečnil v kulturním domě Družba v Klatovech. „Na pódiu nám pan H. slavnostně předal symbolický šek na částku 50 tisíc korun a řekl, že nám tuto hotovost předá. Peníze nepřivezl a začal se poté všelijak vymlouvat. Jako jeden z důvodů uvedl, že koncert byl ztrátový. Přitom před diváky tvrdil a nám v zákulisí také, že se podařilo získat pro klokánek 50 tisíc korun,“ stojí v trestním oznámení. Později už Vojtěch H. na výzvy z klokánku přestal reagovat úplně.

Podle svědků, kteří se tenkrát charitativní akce zúčastnili, hovořil Vojtěch H. v tom smyslu, že rád dělá něco pro druhé.

I zpěvák je zklamaný

„Padala slova, jakože se děti do klokánku nedostaly vlastní vinou, a proto jim chce pomoci, aby se měly lépe. Zmínil i to, že se rozhodl podpořit toto zařízení, protože sám taky pracuje v neziskové organizaci,“ vzpomínal jeden z nich. Když Alena Jandová tehdy přebírala během koncertu od Vojtěcha H. šek, byla výší vybrané částky dojatá.

Plánovala, že z peněz pokryje část nákladů na letní tábor pro děti.

„Nechci se k tomu zatím blíže vyjadřovat, kontaktovali jsme policii, a dokud to nějak nevyřeší, tak o tom nechci mluvit,“ reagovala Jandová.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Marek Ztracený

Sám Marek Ztracený tehdy nabídku koncertovat ve prospěch klokánku přijal bez váhání.

„Je teď z toho velmi zklamaný, tahle špatná zkušenost je ponaučením do budoucna, že si budeme pečlivě vybírat, s kým spolupracovat. Chceme být v kontaktu přímo s těmi organizacemi, pod jejichž záštitou se dobročinné akce budou konat,“ reagovala zpěvákova manažerka Simona Vařilová.

Není k zastižení ani na jednom z telefonů

Právo se pokusilo s Vojtěchem H. spojit, aby se mohl k celé záležitosti vyjádřit. K zastižení nebyl ani na jednom ze tří telefonních čísel, která udává jako kontaktní. Dvě z nich jsou vypnutá, na třetím po dlouhém vyzvánění zvedla telefon nějaká žena.

„To jste si spletli,“ reagovala na otázku, zda něco neví o Vojtěchovi H., a okamžitě zavěsila. Z veřejně dostupných databází Právo zjistilo, že muž provozuje několik živností spojených s mimoškolní výchovou a vzděláváním. Předmětem činnosti je například lektorská či reklamní činnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám