Hlavní obsah

Obžalovaný v kauze zmanipulovaných losování zakázek odmítl vinu

– Praha

Tomáš Kraus ze společnosti Tercier, který se podle obžaloby podílel na zmanipulování elektronického losování veřejných zakázek, v úterý u pražského městského soudu odmítl vinu. Popřel tak výpověď dalšího administrátora údajně ovlivněných tendrů Jiřího Pilského, jenž má pozici spolupracujícího obviněného. Kauza je rozsáhlá, státní zástupkyně přednášela obžalobu hodinu a půl.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Obžalovaní Tomáš Kraus (vlevo) a Jiří Pilský.

Článek

Obvinění podle ní ovlivnili nebo zkusili ovlivnit 11 tendrů a způsobili škodu 33 miliónů korun.

"Podání obžaloby považuji za zcela nedůvodné, protože z mé strany nedošlo k žádné činnosti, která by mohla být kvalifikována jako trestné činy," prohlásil Kraus, který se dostal k výpovědi jako první z 15 obžalovaných.

Připustil, že už byl kvůli veřejným zakázkám jednou trestně stíhán, připomněl ale, že soudy ho pravomocně zprostily viny. Kraus zdůraznil, že jeho poradenská společnost Tercier je v oblasti zadávání veřejných zakázek nejdéle působící firmou na trhu. Realizovala prý 980 tendrů, přičemž antimonopolní úřad jí vytkl nesprávný postup jen ve třech případech.

Spolupracujícího obviněného Pilského údajně vůbec nezná. "Zakázek, které administroval on, jsem se nezúčastnil a nic o nich nevím. Podle jeho názoru byla řízení ovlivněna nebo zmanipulována. Já takovou zkušenost nemám a jeho názor mě překvapil," řekl.

Půlmiliardová zakázka na silnice

Podle obžaloby ovlivňovali obvinění od ledna do října 2011 po předchozí vzájemné dohodě zadávání zakázek, které byly financovány částečně ze státních dotací, zčásti z dotací EU. Mezi nejvýznamnější patří více než půlmiliardová zakázka na modernizaci silnic v Jihočeském kraji nebo rekonstrukce budovy v Kladně za 135 miliónů korun.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Obžalovaní (zleva) Tomáš Kraus, Jiří Pilský, Roman Krist, Michaela Jůnová, Jana Kusá, Miroslav Hebký, Vratislav Plíšek, Radim Masný, Dalibor Křepela, Jaroslav Švec, Ivana Salačová a Petr Pohl.

"V úmyslu obcházet podmínky pro udělení a čerpání těchto dotací a postupy dané zákonem o veřejných zakázkách (...) prováděli obvinění losování pomocí nepřípustně upraveného losovacího zařízení tak, aby byli do další účasti v zadávacím řízení, tedy k podání nabídkové ceny, vyzváni výlučně již před losováním dohodnutí zájemci," shrnula státní zástupkyně Daniela Smetanová.

Zmanipulované losování podle ní přímo prováděli obvinění Roman Krist, Michaela Jůnová a Jana Kusá. Tři z obžalovaných - Vratislav Plíšek, Radim Masný a Dalibor Křepela - dnes předem avizovali, že vůbec nebudou vypovídat.

Obžalovaná Salačová

Plíšek s Masným podle obžaloby vytvořili počítačový program, který umožňoval manipulaci s losovacím zařízením, a nainstalovali ho do notebooků určených k losování. Křepela pak společně s dalším obviněným Miroslavem Hebkým údajně zastíral skutečný původ a dodavatele těchto notebooků.

Zbytek obviněných tvoří podnikatelé, kteří prý po předchozí dohodě usilovali o získání zmanipulovaných zakázek: Ondřej Vitha, Pavel Formánek, Jaroslav Švec, Pavel Herout, Petr Pohl a Ivana Salačová, známá jako spolupracující obviněná z korupční kauzy exhejtmana Davida Ratha.

Ministerstvo financí se k řízení připojilo s požadavkem na náhradu škody ve výši 17,5 miliónu korun za poskytnuté dotace, dalších 100 000 Kč chce Krajský úřad Jihočeského kraje za pokutu, kterou mu v souvislosti s kauzou uložil antimonopolní úřad. Nárok ve výši 90 000 Kč vznesla i obec Cítov, zadavatelka jednoho z údajně zmanipulovaných tendrů. Za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, dotační podvod či poškození finančních zájmů EU hrozí většině obžalovaných až desetileté vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám