Hlavní obsah

Brutální znásilnění v pražské Krči musí soud projednat znovu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vrchní soud v Praze částečně vrátil k novému projednání případ Romana Gurgulovyche, který podle obžaloby napadl a znásilnil ženy v pražské Krči. Soud totiž potvrdil jen část rozsudku, ve kterém uznal obžalovaného vinným ze dvou pokusů o znásilnění. Za to si odsedí pět let za mřížemi. Druhou část, kdy znásilňoval ženu hodinu v křoví, vrátil městskému soudu.

Foto: Policie ČR

Roman Gurgulovych na policejním identikitu v době, kdy po něm policie pátrala.

Článek

Městský soud v Praze totiž čin kvalifikoval pouze jako zvlášť závažný čin opilství, a to z důvodu dočasné nepříčetnosti obžalovaného, způsobené kombinací sexuální deviace a těžké opilosti. Rozhodnutí tehdy učinil na základě znaleckého posudku, který má podle vrchního soudu zásadní nedostatky.

Případ dokonaného znásilnění znovu projedná Městský soud v Praze, který uloží případný další trest. Bude také muset vypracovat revizní znalecký posudek, který určí, zda obžalovaný jednal v nepříčetném nebo v částečně nepříčetném stavu.

Soudce Martin Zelenka pokládá trest předchozího soudu za nepřiměřeně mírný. Muž původem z Ukrajiny byl totiž původně odsouzen k souhrnnému trestu za všechny uvedené činy na šest let.

Gurgulovych byl také odsouzen k vyhoštění z ČR a musí podstoupit ústavní sexuologickou léčbu.

Tři útoky za pár dní

Obžaloba Gurgulovychovi kladla za vinu napadení 29leté ženy 17. prosince u krčské nemocnice, odkud ji pod vlivem návykových látek odvlékl z podchodu do křoví, kde ji přes hodinu znásilňoval.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

K dalšímu útoku došlo v noci na 22. prosince v ulici Štúrova, kde podle žalobce napadl ženu s cílem sexuálního uspokojení na lavičce na zastávce Tempo. Poškozenou se snažil odvléknout pryč, ta se ale držela lavičky a volala o pomoc. Gurgulovych utekl poté, co se objevil kolemjdoucí.

Poslední napadení následovalo o několik desítek minut později u panelového domu v Otradovické ulici. Ženě tam zacpal ústa rukou a snažil se ji přemoci. Oběti se ale podařilo křičet, čímž na sebe upozornila obyvatele, a obžalovaný utekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám