Hlavní obsah

Znovu zadržený Zadeh drží hladovku. Advokát mluví o nečisté hře

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Íránský obchodník Shahram Abdullah Zadeh, který skončil místo na svobodě po složení kauce 150 miliónů v policejní cele, zahájil na protest proti postupu policie a státního zastupitelství hladovku. Zadeha zadrželi policisté v pondělí ještě v areálu brněnské vazební věznice. Měl z ní být po složení rekordní finanční záruky propuštěn. To se ale nestalo kvůli žádosti o vydání, kterou podalo státní zastupitelství v Teheránu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Shahram Abdullah Zadeh

Článek

Zadehův obhájce Pavel Čapčuch vidí za opětovným zadržením svého klienta nečistou hru policie a státního zastupitelství.

„Státní zástupce dostal žádost na stůl už v březnu 2015. Od začátku věděl, že nejsou splněny důvody pro vydání, pan Zadeh je českým občanem, který s vydáním nesouhlasí, a přestože byl celou dobu ve vazbě, nikdo za ním nepřišel v této věci provést výslech. Je to jen zneužití situace,“ řekl Právu Čapčuch.

Sám Zadeh je zatím v cele předběžného zadržení na Příční ulici v Brně a čeká, jestli státní zástupce požádá o jeho opětovné vzetí do vazby. „Klient na celou situaci reaguje velmi negativně, řekl, že je to nehorázné a že zahajuje hladovku. Vůbec nechápal, proč k zadržení došlo,“ popsal Čapčuch.

Nedovedu si představit, že by byl klient vzat znovu do vazby, aby byly zkoumány podmínky pro vydání.
advokát Zadeha

Podle advokáta stojí za návrhem na vydání vykonstruovaný příběh dalšího Íránce odsouzeného v Dubaji za zpronevěru Zadehových peněz.

„Když prohrál soud v Dubaji, utekl do Íránu, kde podal nové trestní oznámení na tutéž věc, kterou už ale pravomocně prohrál v jiném státu. To je proti mezinárodnímu právu. Klient přitom v této věci doložil všechny rozsudky krajskému soudu, mohlo se to korektně řešit po dobu, co byl držen ve vazbě,“ konstatoval Čapčuch.

Chtějí podat ústavní stížnost

Pokud státní zastupitelství podá návrh na vzetí do předběžné vazby, bude o něm rozhodovat zřejmě brněnský městský soud.

„My chceme postup policie a státního zastupitelství napadnout ústavní stížností. Nedovedu si představit, že by byl klient vzat znovu do vazby, aby byly zkoumány podmínky pro vydání, když pro to nejsou splněny důvody, což všichni vědí. I když u nás je už asi možné všechno,“ posteskl si Čapčuch.

Zadeh je v ČR obviněn z rozsáhlých daňových úniků, při nichž podle obžaloby způsobil státu se skupinou 15 kompliců škodu 2,5 miliardy korun. Obvinění měli v letech 2012 a 2013 dovážet stovky miliónů litrů paliva ze Slovinska a Německa a šidit stát na daních pomocí falešných daňových přiznání.

Íránec vinu popírá. Byl 22 měsíců ve vazbě. Hrozí mu až 13 let vězení. Jeho vydání do Íránu by bylo možné až poté, co by byla v Česku pravomocně skončena právě tato kauza.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám