Hlavní obsah

Ozvali se údajní únosci pětice Čechů v Libanonu

Aktualizováno

Únosci pětice Čechů, která loni v červenci zmizela v Libanonu, se po půl roce ozvali, napsal v pondělí server Neovlivní.cz. Ačkoli v e-mailu není zmíněno jediné jméno, z kontextu jasně vyplývá, že únos je spojen s případem Libanonce Alího Fajáda, jehož na žádost USA zatkla česká policie pro podezření z obchodu se zbraněmi. Autentičnost nyní zkoumají bezpečnostní složky.

Foto: Policie ČR

Obhájce Jan Švarc (vlevo nahoře), reportér Miroslav Dobeš (vlevo dole), voják Martin Psík (uprostřed), překladatel Adam Homsi (vpravo nahoře) a reportér Pavel Kofroň (vpravo dole)

Článek

„Je nám známo, že váš soudce rozhodl o vydání našich chlapců do Ameriky. To je pro vaše chlapce velmi špatné,” píše se v anglicky psaném e-mailu. Naráží na skutečnost, že před Vánocemi soud rozhodl o vydání tří mužů včetně Libanonce Alího Fajáda do Spojených států, kde je tamní justice hodlá soudit pro podezření z podpory terorismu a nelegálního obchodování se zbraněmi.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Místo, kde Češi zmizeli je poblíž syrské hranice

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

E-mail má celkem dvanáct vět a končí varováním před případnou záchrannou operací, kterou by se české bezpečnostní síly mohly pokusit krajany osvobodit. „Jsme silní a víme všechno,” uvádějí autoři dopisu. Dostali ho vybraní advokáti, kteří jsou nějakým způsobem spojeni s Fajádovým případem, a také několik známých unesené pětice. [celá zpráva]

Foto: ČTK

Alí Fajád (na snímku vpravo)

K informaci se vyjádřil i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), který právě pobývá na třídenní oficiální návštěvě Egypta. „Tomu případu permanentně věnujeme vysokou pozornost, probíhá vyšetřování, a bohužel je řada důvodů, proč k tomu bližší informace v tuto chvíli poskytnout nemohu. Informace k tomu dostávám i v průběhu své návštěvy v Egyptě,“ řekl českým novinářům Zaorálek.

To, jestli e-mail psali skutečně únosci, nyní řeší tajné služby, píše server Neovlivní.cz. Nasvědčují tomu minimálně dvě věci. Ta první – a zásadní – je skutečnost, že v dopise jsou vcelku detailně popsané zdravotní potíže dvou z unesených Čechů. Jejich přátelé následně deníku Neovlivní.cz potvrdili, že jde o obtíže, kterými skutečně trpí. Za druhé, souvislost s případem Alího Fajáda vyšetřují bezpečnostní složky jako hlavní verzi únosu.

Zpráva nicméně potvrzuje informace českých tajných služeb a bezpečnostních složek, že jsou unesení živí a podle všeho jsou stále v Libanonu. „Naši dostali informace, a dokonce i důkazy o tom, že ti Češi jsou naživu, nikoli však přímo od únosců, nýbrž přes prostředníky,“ řekl Právu na začátku října důvěryhodný zdroj z české bezpečnostní sféry, který je seznámený s děním v tomto případu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám