Hlavní obsah

Hradecká policie po honičce zadržela zdrogovaného řidiče v ukradeném autě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Běžná silniční kontrola se ve čtvrtek odpoledne změnila v dramatické pronásledování auta. Královéhradečtí dálniční policisté stíhali třiadvacetiletého polského řidiče, který nebezpečnou a velmi riskantní jízdou ohrožoval ostatní řidiče. Po zadržení zjistili, že muž pod vlivem pervitinu řídil auto ukradené několik hodin předtím v Německu.

Foto: Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Polský řidič ujížděl policistům v kradeném autě.

Článek

Řidič stříbrného Audi A6 s německou registrační značkou hlídku policistů, kteří dohlíželi nad provozem na královéhradeckém úseku dálnice D11, předjel vysokou rychlostí ve směru z Prahy na Hradec Králové ve čtvrtek krátce před půl druhou odpoledne.

Na výzvy k zastavení řidič nereagoval, naopak ještě více sešlápl plyn a policistům se snažil ujet. Místy se řítil, podle své pozdější výpovědi, i rychlostí překračující 200 kilometrů za hodinu. Svou riskantní jízdu nezvládl a nakonec havaroval. „Jen díky velkému štěstí během své šílené jízdy nezpůsobil žádnou jinou nehodu,” uvedla mluvčí hradecké policie Ivana Ježková.

Foto: Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Řidič předjížděl na plné čáře, kličkoval mezi protijedoucími auty.

Poté, co muž nezvládl zatáčku a vyjel mimo silnici, ho policisté služebním autem zablokovali. On do nich ale ještě najel a jejich superb poškodil. Před policisty pak začal utíkat. Krátce nato však skončil na zemi v poutech, i tak ale během služebního zákroku dále kladl aktivní odpor a jednomu z policistů způsobil zranění, které si vyžádalo lékařské ošetření.

Polák je ve vazbě, hrozí mu až šest let

Po zadržení se muž podrobil jak orientačnímu testu na přítomnost alkoholu v dechu, který byl negativní, tak na přítomnost drog v těle. Ten prokázal, že byl pod vlivem pervitinu.

Po zadržení byl převezen na policejní služebnu, kde byl ještě tentýž den obviněn ze spáchání trestných činů násilí proti úřední osobě a krádeže. Vzhledem k pozitivnímu výsledku testu na drogy je rovněž důvodně podezřelý i ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Foto: Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Řidič nezvládl zatáčku a havaroval.

Třiadvacetiletý Polák ve své výpovědi uvedl, že do Německa přijel ve čtvrtek po půlnoci s cílem odcizit a následně do Polska převézt auto, které mělo být určeno k prodeji. S ukradeným Audi A6 odjel z Hannoveru směrem do České republiky kolem třetí hodiny ráno, před tím si dal ještě dávku pervitinu. Přes Prahu pak pokračoval po dálnici D11 na Hradec Králové. Odsud měl mít namířeno do domovského Polska.

Policisté v evidencích zjistili, že v minulosti již byl za stejnou trestnou činnost odsouzen jak v Polsku, tak i v Německu.

Vyšetřovatel podal k rukám státního zástupce podnět na jeho vzetí do vazby, o kterém bude v sobotu rozhodovat Okresní soud v Hradci Králové.

V případě odsouzení hrozí muži až šestileté vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám