Hlavní obsah

Vraždil kvůli vínu, odsedí si osmnáct let

Novinky, bad
Praha

Osmnáct let ve vězení se zvýšenou ostrahou za vraždu a těžké ublížení na zdraví stráví podle pátečního verdiktu Krajského soudu v Praze devětadvacetiletý Michal Kováč, který loni v srpnu kvůli alkoholu umlátil a udusil svého známého. Jeho družku, která se muže snažila bránit, brutálně napadl. Rozsudek není pravomocný, Kováč se na místě odvolal.

Foto: Novinky

Eskorta přivádí obžalovaného Michala Kováče

Článek

O Kováčově vině nebylo pochyb, sám se k vraždě částečně přiznal. „Ten útok byl veden s cílem poškozeného usmrtit,“ měla jasno předsedkyně soudního senátu Iva Říhová. „Motiv byl zřejmě velmi malicherný - hádka o alkohol. Takové jednání je v obecném kontextu až nepochopitelné,“ dodala Říhová s tím, že Kováčova výpověď byla nereálná a účelová.

Kováč vraždil loni na konci srpna v lesíku u zámeckého parku ve Veltrusech na Mělnicku. S dalšími třemi známými tam popíjeli. A kvůli alkoholu došlo k hádce. „Hádali jsme se kvůli PETce vína, chtěl si (zavražděný - pozn. red.) nechat více,“ vysvětlil policii Kováč, kterému se to nelíbilo a zaútočil na muže pěstmi, kolenem, ale i zahradním nábytkem.

Nakonec ho chytil pod krkem a asi pět až deset minut ho rdousil, až se muž udusil. Podle soudního znalce Jiřího Hladíka Kováč muži na krk také dupl. Kováč oběti nakonec strčil do pusy jablko. Proč, to si sám nedokáže vysvětlit. Při útoku měl v sobě podle znalců přes tři promile alkoholu v krvi.

Družka napadeného muže se snažila partnera bránit, ale jak byl Kováč v ráži, tak ji údajně až patnáctkrát udeřil pěstmi nebo loktem do hlavy, až jí podle obžaloby způsobil těžké ublížení na zdraví. V motolské nemocnici se kvůli tomu musela podrobit operaci oka. „Je pravdou, že ode mě taky schytala. Říkala mi, abych na něj nesahal, nebo na mě půjde s nožem,“ prohlásil Kováč, který se ženě u soudu omluvil.

Žalobce žádal výjimečný trest

Státní zástupce Tomáš Milec ve své závěrečné řeči připomněl velký rozsah zranění, které zavražděný při útoku utrpěl, šlo mimo jiné o několikačetné zlomeniny žeber nebo zlomeninu štítné chrupavky. „Ten výčet poranění je vskutku závratný,“ konstatovala Říhová.

Podle Milce brutalita a intenzita útoku svědčí o Kováčových vražedných úmyslech. Jeho výpověď pak byla podle žalobce nepřesvědčivá a účelová. „Svědčí o tom také jeho tvrzení, že zranění hlavy si poškozený způsobil sám, když tloukl hlavou o kmen stromu,“ připomněl poněkud bizarní Kováčův výrok a navrhl pro něj výjimečný trest. Po rozsudku si proto ponechal lhůtu na odvolání kvůli výši trestu.

Obhájce: Útok byl v normě

Kováčův obhájce Jaromír Štůsek naopak žádal pro svého klienta trest kolem jedenácti let. „Mám za to, že ten útok se nijak nevymyká normám nebo jiným obdobným případům trestného činu vraždy,“ řekl Štůsek a jako polehčující okolnost podotkl, že se k němu obžalovaný přiznal.

Kováč se před rozsudkem ještě jednou omluvil. „Je mi to strašně moc líto,“ hlesl k soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám