Hlavní obsah

Smrt památkářky musí soud znovu projednat, rozsudek pro stavaře neplatí

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Nešťastnou nehodu z předloňského dubna, kdy se pádem z lešení smrtelně zranila pracovnice Národního památkového ústavu v Plzni, musí znovu projednat tachovský okresní soud. Ten loni v listopadu rozhodl, že za smrt památkářky může lajdácky postavené lešení. Potrestal za to dva stavebníky. Odvolací soud v Plzni ale rozsudek nyní zrušil.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tomáš Horváth a Roman Homolka dostali u tachovského soudu dvacet měsíců vězení s tříletým odkladem. Podle rozhodnutí plzeňského soudu ale dokazování o vině nebylo dostačující.

„Je ho třeba doplnit mimo jiné o další znalecký posudek,“ uvedl ve čtvrtek mluvčí Krajského soudu v Plzni David Ungr.

Šestadvacetileté Lucii Štěrbové se na lešení při kontrole opravy římsy historické budovy v Boru na Tachovsku zatočila hlava, zavrávorala a propadla mezi podlážkou a bočním zábradlím. Právě tam chyběla ještě středová tyč a podlahová zarážka, tzv. okopové prkno.

„Nepochybně vinou obžalovaného Horvátha bylo, že nepostavil lešení tak, aby odpovídalo bezpečnostním normám. Chybělo především zdvojené zábradlí. Druhý obžalovaný jako uživatel lešení si zase musel být vědom chybějících bezpečnostních prvků, a přesto tam umožnil pohyb dalších osob,“ uvedl v odůvodnění původního rozsudku předseda senátu Miroslav Vajgant s tím, že oba stavebníci přistupovali k bezpečnosti práce velmi lehkomyslně.

Svalují vinu jeden na druhého

Před soudem se Horváth s Homolkou hájili tím, že svalovali vinu jeden na druhého. První jmenovaný tvrdil, že postavil lešení tak, jak si objednavatel přál, tedy že bude využíváno pouze svrchní patro na opravu střechy.

„Tam bylo všechno z hlediska bezpečnosti zajištěno. Nemohl jsem tušit, že se budou lidé pohybovat po celém lešení. Jsme všichni svéprávní, takže když někdo vyleze na lešení, kde chybějí zábrany, tak sleze dolů a nebude chodit do dalších pater,“ prohlásil Horváth.

Jinak to ale vnímal Homolka. „Nechal jsem si postavit lešení od najatého a zaplaceného profesionála, od kterého jsem byl ujištěn, že montáž lešení byla provedena v souladu s normami, což je také uvedeno i v předávacím protokolu,“ tvrdil Homolka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám