Hlavní obsah

Muž dostal za vraždu pošťačky 17 let, usvědčily ho pachové stopy

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Na 17 let do vězení se zvýšenou ostrahou poslal ve čtvrtek Krajský soud v Ostravě sedmadvacetiletého Martina Balhara ze Skřipova na Opavsku. Ten 30. září 2013 podle soudu na místní poště surově ubil devětatřicetiletou poštovní úřednici, matku dvou dětí.

Martina Balhara poslal soud na 17 let do vězeníVideo: Novinky

 
Článek

Nezaměstnaného mladíka, který patří mezi uživatele pervitinu a hrůzný čin spáchal pod vlivem alkoholu, soud odsoudil na základě série nepřímých důkazů. Ty, jak řekla soudkyně Petra Hajdíková, na sebe navazují a tvoří logický řetězec.

Mezi hlavní nepřímé důkazy patří pachové stopy Balhara, které kriminalisté našli v místech, kam veřejnost nemá na poště přístup: za přepážkou, na kabelce zavražděné ženy či před trezorem, z kterého zmizelo 195 tisíc korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pozůstalým má Balhar na odškodném zaplatit celkem šest miliónů, dalších 1,3 miliónu musí zaplatit České poště a pojišťovnám. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se hned na místě odvolal.

Proti verdiktu se odvolá

„To nemusím, stoprocentně se odvolávám,“ odpověděl Balhar poté, co mu soudkyně nabídla možnost poradit se o odvolání se svým advokátem. Při odchodu ze soudní síně v doprovodu po zuby ozbrojené eskorty vězeňské služby křikl: „To není normální. Neexistuje spravedlnost v tomto státě!“

Foto: Pavel Karban, Právo

Martin Balhar u soudu

Vražda se stala těsně před zavírací dobou pošty. Policii se dlouho nedařilo pachatele zvlášť surového činu najít, nenašla ukradené peníze ani vražednou zbraň, kterou byl tupý, dosud nezjištěný předmět. Dlouho se proto zdálo, že zločin zůstane neobjasněný.

Pro Balhara si přišla policie až téměř rok po události. Mladík od počátku tvrdí, že s vraždou nemá nic společného. „Jsem nevinný. Nikdy jsem nic neukradl a nikdy jsem nikomu neublížil,“ řekl při zahájení hlavního líčení.

Několikrát se léčil na psychiatrii

To, že se ve služebních prostorech pošty našly jeho pachové stopy, Balhar přisuzuje tomu, že v daný den odpoledne na poště byl a pošťačce předal složku s dokumenty, protože chtěl zrušit účet. To ale odborníci na pachové stopy vyvrátili.

Trávil čas ve sklepě domu, kde hrál počítačové hry či surfoval na internetu
soudkyně

Někteří obyvatelé z jeho okolí popsali u soudu mladíka jako problémového, závislého na pervitinu. Znalci ho zase zařadili k lidem, jimž stačí ve spojení s alkoholem nepatrný či nevýrazný impuls, který dokáže vyvolat nepřiměřenou reakci. U soudu vyšlo najevo, že v minulosti se Balhar třikrát léčil na psychiatrii.

Mladíkova matka nevěří, že by její syn, který v průběhu vyšetřování své výpovědi měnil či doplňoval tak, aby byly v jeho prospěch, vraždil. U soudu mu potvrdila i alibi, a když soudkyně zdůvodňovala rozsudek, několikrát zakroutila hlavou a do ticha zašeptala: „Kecy.”

Loupežnou vraždu neplánoval

Podle soudu nebyl Balhar spokojený se svým životem. „Trávil čas ve sklepě domu, kde hrál počítačové hry či surfoval na internetu,“ uvedla soudkyně Hajdíková. Na adresu obžalovaného dodala, že se cítil osamělý a podceňovaný a snažil se tyto pocity zahladit alkoholem, který u něj vyvolával agresi.

To, že by loupežnou vraždu naplánoval, si soud nemyslí. Na poštu se v opilosti zřejmě vrátil proto, aby vyřešil likvidaci svého účtu. Když tam přišel, pravděpodobně ho napadlo, že by si mohl přilepšit penězi z poštovního trezoru. Pošťačku tak zřejmě zavraždil proto, aby se zbavil svědka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám