Hlavní obsah

Sisák a Hala prý byli v době zásahu na Slovensku kvůli žádosti policie

Právo, Jakub Troníček

Finančník Petr Sisák a advokát Ivo Hala prý byli v době rozsáhlé zatýkací policejní akce z konce předminulého týdne na Slovensku kvůli tomu, aby vyhověli žádosti policie. Tvrdí to Halův obhájce Lukáš Trojan s tím, že u východních sousedů vyřizovali zproštění mlčenlivosti potřebné k dalším výpovědím v kauze údajně manipulovaných insolvencí.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Podnikatel Petr Sisák (uprostřed) ve středu přišel na služebnu policie, kde byl zadržen.

Článek

Případem se policie zabývá již rok a půl a Hala kvůli tomu už loni vypovídal. Že se jimi zvolený termín zahraniční cesty sešel s tím, který si vybrala policie pro svou akci, prý byla jen shoda náhod.

Sisák s Halou, které detektivové protikorupční policie minulou středu po jejich návratu v této kauze obvinili, jsou ve vazbě. Podle Trojanových slov pro Právo však byl Hala už delší dobu s policisty domluven, že začátkem února v této věci bude podávat vysvětlení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Policisté odvádějí spoutaného advokáta Ivo Halu z policejního sídla na pražském Perštýně

„Policisté proto chtěli, aby se nechal zbavit mlčenlivosti od některých svých klientů, což byly vesměs slovenské obchodní společnosti,“ řekl. V den, kdy policie rozjela rozsáhlou akci a zadržela dalších dvanáct lidí obviněných ve stejné věci, podle Trojana oba hlavní aktéři kauzy na Slovensku vyřizovali právě požadované zproštění mlčenlivosti.

Dostali echo?

„Pan Sisák cestoval s mým klientem, protože je koncipientem v jeho právní kanceláři,“ poznamenal Trojan a dodal, že o víkendu pak oba pobývali soukromě v Maďarsku.

Žalobce pražského vrchního státního zastupitelství Adam Borgula, který má případ na starosti, nechtěl podobně jako mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej okolnosti cesty Sisáka s Halou na Slovensko komentovat. „K tvrzením obhajoby se nebudu vyjadřovat,“ řekl Právu Borgula.

Policie mezitím rozjela stejně jako Generální inspekce bezpečnostních sborů šetření toho, zda dvojice nedostala o chystané akci včasné informace tak, aby se mohli zadržení při razii vyhnout a získat tak důležitý čas.

Insolvenci posvětil i Ústavní soud

Trojan také řekl, že proti stíhání i proti vazbě klienta podal stížnost, s jejím odůvodněním podle svých slov ale čeká až na to, zda ho policie tzv. pustí do vyšetřovacího spisu. Stejný krok pak potvrdil Právu také advokát Jan Nemanský, který zastupuje obviněnou insolvenční správkyni Vladimíru Jechovou Vápeníkovou.

Ta měla podezřelá řízení o úpadku společností kolem Sisáka a Haly (Via Chem Group a Falkonida) na starosti a Nemanský v této souvislosti podotkl, že její počínání vždy podléhalo dohledu českobudějovického soudu, a to za účasti tamního státního zastupitelství.

„Ačkoli ze strany účastníků řízení byly vznášeny různé námitky a opravné prostředky, žádný z rozhodujících orgánů včetně Vrchního soudu v Praze nebo dokonce Ústavního soudu ČR žádné pochybení klientky neshledal,“ konstatoval Nemanský.

Děti bojují za matku

Upozornil rovněž na to, že v době, kdy podle policie měla páchat trestnou činnost ve prospěch Sisáka a Haly, získala bezpečnostní prověrku od Národního bezpečnostního úřadu. Za Jechovou Vápeníkovou tento týden začaly bojovat také její děti Veronika a Martin Jechovi, kteří se dopisem obrátili o pomoc na poslance a senátory.

„Naše matka, Vladimíra Jechová Vápeníková, se stala nevinnou obětí, která má státním orgánům usnadnit vyšetřování jejich ,kauzy Sisák‘. Chceme Vás touto cestou požádat, abyste věnovali pozornost nezvyklému způsobu řešení tohoto případu,“ napsali.

„Přijde nám krajně nespravedlivé, aby byla obviňována jen proto, že si někteří politici a podnikatelé prostřednictvím represivních složek vyřizují své účty. Jsme toho názoru, že by takovému zákeřnému a bezohlednému chování státních zástupců a policie zákonodárci mohli i měli jednou provždy v zájmu zdraví české společnosti rázně učinit přítrž,“ stojí v dopise, který Veronika a Martin Jechovi rozeslali vybraným politikům.

Reklama

Související články

Na Sisáka s Halou vydali příkaz k zadržení

Policie v pondělí dostala oficiálně příkaz k zadržení hlavních aktérů rozsáhlé insolvenční kauzy, finančníka Petra Sisáka a advokáta Ivo Halu, kteří při...

Výběr článků

Načítám