Hlavní obsah

Za bodnutí dívky kvůli neopětované lásce dostal mladík 12 let vězení

– Ostrava
Právo, Pavel Karban

Pomyslnou tečku za příběhem neopětované lásky, na jejímž konci bylo bodnutí nožem, udělal ve středu Krajský soud v Ostravě. Za pokus o vraždu a porušování domovní svobody vyměřil devatenáctiletému Liboru Taschkovi z Kravař na Opavsku 12 let vězení s ostrahou. Zároveň mu soud nařídil ochranou psychiatrickou léčbu ambulantní formou.

Státní zástupce Vít LegerskýVideo: Novinky

 
Článek

Rozsudek není pravomocný, obžalovaný i státní zástupce si ponechali lhůtu na odvolání. Stejně staré spolužačce, kterou loni v březnu bodl, musí mladík zaplatit odškodné 100 tisíc korun.

Taschka poznal dívku po nástupu do jedné z opavských středních škol. Zamiloval se do ní, ale protože je plachý a introvert, nikdy jí to neřekl. Návrhy na společnou budoucnost jí pouze psal, nejčastěji na Facebooku. Dívka ho však odmítala.

Foto: Pavel Karban, Právo

Libor Taschka u soudu

„Dlouhodobé odmítání v něm hromadí frustraci, vede to až k jakémusi zoufalství a beznaději a vše vyvrcholí v situaci, kdy si naplno uvědomí, že jsou ve čtvrtém ročníku a poškozenou svým způsobem ztratí. Už ji nebude vídávat, nebude s ní alespoň ve škole,“ nastínil soudce Martin Kaňok.

Situace dospěla tak daleko, že v lednu 2015 byl mladík na doporučení školy na týden hospitalizován v psychiatrické léčebně v Opavě. Po propuštění měl nastoupit ambulantní léčbu, to ale neudělal a rodičům tvrdil, že je zdráv a vše je v pořádku.

Bydliště našel na úřadu

Loni asi dva měsíce před maturitou, 17. března, případ vygradoval. Obžalovaný si na internetových stránkách katastrálního úřadu našel, kde jeho milá přesně bydlí, půjčil si auto od otce a vyzbrojil se kuchyňským nožem. Počkal na ni, až přijede ze školy, a oslovil ji ještě na ulici. Dívka ho opět odmítla.

To už mladík neunesl, chytil ji za vlasy, opakovaně jí udeřil hlavou o zeď a o zárubně dveří. „A vytáhl nůž a jednou ji bodl do pravého boku nad kyčelní kost. V dalším napadání mu zabránila matka poškozené a soused, který jim přiběhl na pomoc,“ nastínil průběh útoku státní zástupce Vít Legerský.

Vykazuje rysy schizoidní, schizotypní a Aspergerova syndromu.
soudce

Taschka u soudu tvrdil, že nechtěl spolužačku zabít ani jí nijak ublížit, protože ji miloval, chtěl s ní strávit zbytek života, vzít si ji za manželku a mít s ní rodinu. Při vzpomínce na inkriminovaný den řekl: „Byla to moje životní chyba!“

Poškozená dívka, její matka i soused ale shodně popsali, že se mladík snažil nožem dívku bodnout opakovaně do oblasti břicha a křičel při tom: Zabiju tě, ty svině! Když nebudeš se mnou, nebudeš s nikým!

Soudce upozornil na to, že nebýt účinné obrany poškozené a souseda, který Taschkovi bránil v útocích a nakonec ho z dívky i strhl, nebyla by dnes mladá žena, která stále trpí posttraumatickým syndromem, strachem a úzkostmi, naživu.

Má poruchy osobnosti

Znalci z oboru psychiatrie a klinické psychologie popsali obžalovaného jako člověka, u kterého se mísí mnohé negativní jevy v osobnosti. „Vykazuje rysy schizoidní, schizotypní, Aspergerova syndromu, čili člověk, který na jedné straně nestojí o vztah a je mu to lhostejné, případně po vztahu touží, ale neumí ho navázat, nebo dokonce za každou cenu touží po vztahu, nerozumí tomu, že ho někdo odmítne,“ sdělil soudce.

Z hlediska trestní odpovědnosti má Taschka schopnosti rozpoznávací naprosto běžné, ovládací jsou u něj sníženy zhruba na polovinu pomyslného pásma. Mladíkovi hrozilo za pokus vraždy 12 až 20 let, soud mu uložil trest na spodní hranici sazby. Podle soudce Kaňoka se přihlédlo k tomu, že v době skutku mu bylo 18 let a vedl do té doby řádný život.

„Výrok o trestu odpovídá mému závěrečnému návrhu, budu se muset zamyslet nad tím, zda je odpovídající zařazení obžalovaného pro výkon odnětí svobody do věznice s ostrahou a nikoli do věznice se zvýšenou ostrahou,“ zdůvodnil Legerský, proč si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Obhájce ani Taschkovi rodiče, kteří byli u vyhlášení rozsudku, nechtěli výrok soudu komentovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám