Hlavní obsah

Explozi plynu v Brně způsobila porucha na rozvodech elektřiny

Právo, mh
Brno

Závada na izolaci elektrických rozvodů byla příčinou pondělní exploze nahromaděného plynu v kanalizaci na třídě Kapitána Jaroše v centru Brna. Narušila se jejich izolace, která ihned začala hořet, sdělil Pavel Tinka z jihomoravského hasičského záchranného sboru.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Na brněnské třídě Kapitána Jaroše byl obnoven provoz. Omezení je pouze v místech, kde plynaři již opravují místo havárie.

Článek

Během hoření vznikal výbušný oxid uhelnatý, jenž se nahromadil v nedaleké šachtě a následně explodoval. Událost je podle jeho slov evidovaná jako technická závada. Elektroinstalace pod zemí se mohla narušit při poklesu půdy, myslí si Tinka.

Oblast mají nyní pod kontrolou plynaři.

Neštěstí se stalo v pondělí ráno. Odletěl při něm poklop kanálu a exploze poškodila zaparkované osobní auto tanečníků z nedalekého Městského divadla Brno (MDB) Barboře Musilové a Jakubovi Liškovi. „Parkovali jsme dnes (pondělí - pozn. red.) do rána jako jediní na parkovišti divadla, přímo nad inkriminovaným kanálovým poklopem, na místo nás volal kolega. Poklop výbuchem vletěl do prostoru motoru, auto začalo prohořívat, je plné sazí. Oheň sice ustal, ale všechno je ohořelé, rozsah poškození ještě neznáme. Motor nelze nastartovat,“ řekl Právu Liška. [celá zpráva].

Foto: Jan Trojan, Právo

Tanečníci Barbora Musilová a Jakub Liška ukazují k místu výbuchu, kde stálo jejich auto.

Hasiči pak z okolních domů evakuovali zhruba 500 lidí, včetně studentů gymnázia a pracovníků antimonopolního úřadu. S požárem v podzemí se potýkali osm hodin. Večer se již lidé mohli vrátit do svých bytů.

Reklama

Související články

V Brně explodoval plyn v kanalizaci

Výbuch uzavřel v pondělí ráno několik ulic v Brně. V kanalizaci pod frekventovanou třídou Kapitána Jaroše totiž vybuchl nahromaděný plyn. Tlaková vlna doslova...

Výběr článků

Načítám