Hlavní obsah

Žalobce zastavil stíhání několika obviněných v ostravské kauze Dědic

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Po stížnostech zastavilo Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) trestní stíhání čtyř obviněných osob a dvou stíhaných firem v tzv. kauze Dědic. Usnesení nemá vliv na trestní stíhání pro podezření z manipulace s veřejnými zakázkami, ale týká se pouze podezření z daňových úniků. Důvodem je nedostatek důkazů.

Foto: Aleš Honus, Právo

Policejní eskorta přivádí obviněného Martina Dědice k soudu. Archivní snímek

Článek

O rozhodnutí informoval v pondělí mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Stížnosti obviněných proti trestnímu stíhání byly podle něj shledány jako oprávněné.

„Po jejich přezkoumání státní zástupce NSZ dospěl k závěru, že usnesení policejního orgánu o zahájení trestního stíhání je nezákonné a předčasné, současná důkazní situace neumožňuje zahájení trestního stíhání,“ vysvětlil Malý.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bude podána obžaloba

Zdůraznil ale, že trestní řízení pro daňové úniky i nadále pokračuje ve fázi prověřování a není vyloučeno, že trestní stíhání bude opět zahájeno, podaří-li se shromáždit dostatek důkazů.

Část kauzy, která se týká zejména manipulace s veřejnými zakázkami Městské nemocnice Ostrava a Dopravního podniku Ostrava, i nadále pokračuje a trestní stíhání lobbisty Martina Dědice a několika dalších podnikatelů jde v současné době do finále a obžaloba bude pravděpodobně podána během několika týdnů.

Trestní stíhání se u dopravního podniku týká podezřelých zakázek z let 2009 až 2013 na tramvaje, u nemocnice jde o zakázky na stavební práce a nákup zdravotnického zařízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám