Hlavní obsah

Záchranáři vyprostili zraněného speleologa z podzemí

Právo, Miroslav Homola

Více než šest hodin trvala záchrana jeskyňáře, který u obce Holštejn na Blanensku uvíznul v sobotu odpoledne se zraněním nohy v jeskyni Lipovecká ventarola.

Foto: HZS

Záchrana člověka z podzemí je vždy složitou akcí. Tak tomu bylo i v noci ze soboty na neděli v Moravském krasu.

Článek

Nehoda se stala zhruba v půl páté odpoledne při výstupu sedmičlenné skupiny speleologů z hloubky zhruba 25 metrů z jeskyně Lipovecká ventarola. Muž zůstal ležet v jeskyni, která je velmi obtížně přístupná a kvůli svým zraněním se nedokázal vlastními silami vydat na zpáteční cestu. Ačkoli bylo tou dobou v jeskyni okolo 8 °C, hrozilo jeho podchlazení, a proto se čtyři jeho kolegové okamžitě vydali zavolat pomoc, zatímco zbylí dva zůstali se zraněným hluboko pod zemí.

O hodinu později se naplno rozběhly záchranné práce. Na místo vyjely jednotky ze stanic Blansko a Lidická, jejichž někteří příslušníci jsou odborně vyškolení na podobný typ událostí, a společně s dobrovolnými hasiči z obce Jedovnice, Sloup a Rudice se k záchraně připojili i speleologové ze Záchranné speleologické služby.

„Nejprve bylo nutné se ke zraněnému speleologovi dostat, ošetřit jej a poskytnout mu co největší tepelný komfort. Teprve následně se záchranáři zaměřili na způsob zajištění a vytažení zraněného. Protože se vchod z jeskyně zužoval, bylo nutné jej několika odstřely vhodně rozšířit. Samotné vytažení zraněného začalo až takřka po pěti hodinách od oznámení události,“ popsal situaci mluvčí HZS Rostislav Zelený.

Po vytažení museli záchranáři jeskyňáře snést ještě několik stovek metrů nepřístupným a zasněženým terénem, který vedl od vstupu do jeskyně k nejbližší komunikaci. Cesta již v té době byla částečně upravena a nasvícena. Na jejím konci předali pár minut před půlnocí hasiči zraněného speleologa zdravotnické záchranné službě.

„Jeskyňář měl zraněný kotník, o jeho zdravotním stavu jsme byli informováni hned od počátku záchranné akce. Skupina pod zemí si počínala naprosto profesionálně a byli jsme přesvědčeni, že se vyproštění kolegy bude úspěšné,“ řekl právu Karel Kučera ze Speleologické záchranné služby. Lipovecká ventarola je jedna z více než tisíce známých jeskyní v Moravském krasu. Pouze pět z nich, z nichž nejznámější jsou Punkevní jeskyně s propastí Macochou, je otevřeno pro veřejnost.

Zimní měsíce využívají speleologové velmi často k hledání nových cest do podzemí, protože v místech, kde na souvislé sněhové pokrývce sníh nezůstává, se mohou nalézat komíny či průduchy z jeskyní.

Reklama

Výběr článků

Načítám