Hlavní obsah

V Německu loupili Češi v kuklách. Seniorkám zlomili lebku a žebra

Právo, Patrik Biskup

Maskováni kuklami a s pistolí v ruce vtrhli loni v září tři lupiči do domu 71letého obchodníka s autodíly Geralda Geberta v německém Weidenu. Během několikahodinového týrání seniora, jeho o tři roky mladší manželky a její téměř devadesátileté matky si odnesli peníze a šperky v přepočtu za 300 tisíc korun.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Soud rozhodl o vydání Martina Hrdličky do Německa.

Článek

Podle tamní policie spáchali brutální čin Češi, všichni byli později dopadeni na našem území. Prvního z nich ve středu vydal k trestnímu stíhání do Německa plzeňský krajský soud.

Nechce se mu tam

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Martin Hrdlička (43) přitom s předáním německé justici nesouhlasil. Blíž se ale k tomu nechtěl vyjadřovat. Podle předsedy senátu Pavla Faita rozhodl soud o jeho vydání na základě evropského zatýkacího rozkazu.

„Vydání jsme podmínili tím, že v případě odsouzení v SRN mu bude umožněno vykonat trest odnětí svobody v ČR. To nám garantovalo Vrchní státní zastupitelství ve Weidenu formou písemného ujištění,“ konstatoval Fait s tím, že soud neshledal žádné překážky, které by mu bránily vyhovět žádosti německé strany.

„Nerozhodujeme tady o tom, zda jste ten skutek v SRN spáchal, ale jestli jsou dány podmínky pro vaše předání podle mezinárodní smlouvy o justiční spolupráci,“ upozornil soudce Hrdličku.

Až 15 let vězení

Za loupež u sousedů hrozí Hrdličkovi až 15 let vězení. Vydán ale nebude okamžitě, u nás je totiž proti němu vedeno jiné trestní řízení, které by mělo mít přednost. Podle žalobce měl Hrdlička připravit podvodem majitele výherních automatů o více než půl miliónu korun.

„Jeho vydání se tak odkládá do pravomocného skončení této trestní věci, kterou projednává okresní soud,“ konstatoval Fait. Pokud soud rozhodne, že podvod spáchal, čeká ho téměř jistě kriminál. Je totiž v podmínce za obchodování s drogami.

„Pokud by mu byl uložen nepodmíněný trest, tak by jej vykonal až po skončení trestního řízení v SRN,“ doplnil Fait.

Do domu německého obchodníka vnikli zločinci za šera. „Během více než čtyřhodinového pobytu na místě činu si vůči poškozeným počínali značně násilnicky. Nejprve napadli 71letého muže údery zbraní do obličeje, aby svému požadavku na vydání peněz dodali důraz. Když jim vydal peněženku, opětovným bitím a kopáním se trojici seniorů snažili přimět k vydání dalších cenných předmětů. Jedné z žen přitom zlomili lebku a druhé žebra,“ citoval soudce ze zatykače.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

U zbývajících dvou podezřelých bude rozhodovat soud o jejich vydání do Německa v následujících týdnech. Podle informací Práva stojí obhajoba lupičů na tom, že jednomu z nich dlužil peníze syn napadeného seniora.

Reklama

Výběr článků

Načítám