Hlavní obsah

Štípací sekerou zabil souseda, soud mu potvrdil 15 let

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Na 15 let za mříže poslal v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci Oldřicha Nováka (40) za to, že na začátku roku 2012 v Honěticích na Kroměřížsku zabil štípací sekerou svého stejně starého známého. Potvrdil tak verdikt zlínského soudu, proti kterému se vrah odvolal.

Foto: Petr Marek, Právo

Oldřich Novák u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Hrůzná událost se stala v nuzných podmínkách sociálně slabé rodiny. Novák zavraždil svého souseda, který mu chtěl za osmdesát tisíc prodat dům. Do domu Nováka a jeho družky chodila oběť mnohokrát, spolu s dalšími známými tam absolvovala opakované alkoholické večírky.

Popíjeli spolu i v inkriminovaný den. Soused měl údajně nevhodné oplzlé sexuální návrhy na družku Nováka. Ten po hádce vzal z chodby štípací sekeru, přišel do kuchyně, rozmáchl se a minimálně jednou nečekaně silně svou oběť udeřil do hlavy. Muž na místě zemřel. Novák pak jeho tělo odtáhl a hodil do studny. Pozůstatky oběti byly nalezeny až loni poté, co na čin upozornil Novákův známý, jemuž se pochlubil.

Nic jsem neudělal. Všichni se proti mně spikli.
odsouzený

Vraždu u zlínského soudu popsala i bývalá přítelkyně obžalovaného, která trestný čin neoznámila údajně proto, že se expřítele bála. „Krví byla znečištěná zeď, část stolu a podlaha. Po té ráně i vystříkl mozek. Krve tam bylo jak ze dvou prasat. Na usmrcení jsem se nepodílela, jen jsem pomohla uklidit kuchyň,“ vypověděla už dříve bývalá družka Nováka.

Ten vinu nikdy nepřiznal. „Nic jsem neudělal. Všichni se proti mně spikli,“ tvrdil Novák, který u VS požadoval zproštění obžaloby, případně vrácení věci k novému projednání.

VS to však neakceptoval. „Odvolání jsme zamítli jako nedůvodné. Skutkové i právní závěry krajského soudu jsou správné, trest v dolní polovině sazby, která činí dvanáct až dvacet roků, je přiměřený a zákonný,“ vysvětlil Právu mluvčí olomouckého VS Vladimír Lichnovský.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám