Hlavní obsah

Policistů se bojím, rádi si bouchnou, hájil se silniční pirát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Městský soud v Praze v pondělí otevřel případ Pavla Hambergera, který předloni ujížděl policistům z Prahy do Plzně. Obžalovaný uvedl, že si dával pozor a policistům chtěl mimo jiné ujet proto, že se jich bojí. Za obecné ohrožení mu hrozí až výjimečný trest vězení.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Městský soud v Praze začal 18. ledna projednávat kauzu Pavla Hambergra, který podle obžaloby ujížděl policistům z Prahy do Plzně.

Článek

Hamberger při své bezohledné a agresivní jízdě podle obžaloby projížděl za plného provozu křižovatky na červenou, vjížděl do protisměru a kličkoval mezi ostatními auty, která musela prudce brzdit.

Opakovaně prý najel do policistů a na dálnici D5 způsobil srážku policejních aut. Údajně ujížděl rychlostí až 200 kilometrů za hodinu.

Se státní policií mám zkušenost takovou, že si prostě rádi bouchnou. Já se jich bojím a snažím se tomu vyhnout
obžalovaný

„Nesouhlasím s tím, jak je to uvedeno a co je mi kladeno za vinu. Přes Prahu jsem jel samozřejmě svižně, protože jsem ujížděl, ale snažil jsem se jet tak, abych nehavaroval. Nechtěl jsem nikomu ublížit,” prohlásil u pražského městského soudu.

V rejstříku trestů má 19 záznamů a v současné době si odpykává 40 měsíců vězení za maření výkonu úředního rozhodnutí.

Zběsilá honička začala v ulicích PrahyVideo: Policie ČR

Pozornost pražských strážníků upoutal sedmadvacetiletý Hamberger 11. ledna 2014, když v Holešovicích, údajně omylem, projel zákaz vjezdu. Řídil mazdu, ke které neměl doklady, kterou opatřil falešnou lucemburskou poznávací značkou a v níž převážel dva sáčky s pervitinem a tři krabice plné léku, z nějž lze drogu vyrobit.

Hamberger tvrdí, že drogy i léky měl pouze pro svou potřebu. Na policejní výzvu prý nezastavil, protože měl v té době uložený zákaz řízení. K pronásledování jeho auta se postupně přidaly i hlídky státní policie.

„Se státní policií mám zkušenost takovou, že si prostě rádi bouchnou. Já se jich bojím a snažím se tomu vyhnout. Když po mně policie začala střílet, začal jsem mít strach o život. Proto jsem začal kličkovat a měnit rychlost jízdy, abych znemožnil policii další střelbu,” vysvětlil Hamberger.

Střela ho zranila

Do policistů stojících u vytvořených zátarasů prý nenajížděl, ale objížděl je. Na dálnici policisté Hambergera zasáhli do krku, muž přesto nezastavil.

„Ve zpětném zrcátku jsem si prohlédl ránu a zjistil jsem, že krev moc neteče, a ani mě to moc nebolelo, tak jsem pokračoval dál," popsal.

Převoz obviněného mladíka, který ujížděl policiiVideo: Novinky

Pervitin si prý píchl večer předtím, při jízdě se pod vlivem drogy necítil.

„Vím, jak se na pervitinu chovám, a umím se ovládat,” tvrdil. Honička skončila v areálu plzeňské fakultní nemocnice. „Plzeňskou nemocnici jsem si vybral proto, že jsem znal cestu, a věděl jsem, že tam jsou kamery a budou tam svědci. Myslel jsem si, že ten zákrok tam proto nebude moct být tak brutální, v tom jsem se ale spletl," řekl.

Dodal, že policisté ho surově napadli, i když se jim vzdával. Hamberger čelí obvinění hned z pěti trestných činů. Vedle pokusu o obecné ohrožení je to násilí proti úřední osobě, maření výkonu úředního rozhodnutí, přechovávání drog a držení předmětu k nedovolené výrobě drog.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám