Hlavní obsah

Ústavní soud dal šanci na odškodné muži, který kvůli vazbě přišel na buben

– Brno
Právo, pko

Více než 77 miliónů korun chce po státu muž, který skončil téměř před dvaceti lety ve vazbě kvůli údajnému podvodu a zkreslování hospodářství své firmy. Po letech soudních tahanic justice podnikatele osvobodila, jenže jeho těžařská firma mezitím přišla na buben. Nárok na náhradu škody poté soudy smetly ze stolu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Budova Ústavního soudu v Brně

Článek

Muže se ve čtvrtek zastal až Ústavní soud (ÚS), který justici nařídil případ znovu projednat.

Muž skončil v roce 1997 ve vazbě a strávil v ní několik měsíců. Po soudech případ putoval téměř deset let a podnikatel si nakonec vyslechl osvobozující rozsudek. Protože mu vyšetřovatelé zabavili akcie firmy, nemohl mít na její fungování žádný vliv. Když se k akciím po několika letech dostal zpět, byl podnik v likvidaci a už nemohl nijak ovlivnit jeho hospodaření.

Škodu prý způsobil likvidátor společnosti

Když podal žalobu na náhradu škody, u soudů neuspěl s tím, že pokud někdo v jeho případu způsobil škodu, byl to likvidátor společnosti. Senát ÚS se soudcem zpravodajem Ludvíkem Davidem ale upozornil, že soudy se vůbec nezaobíraly mnoha aspekty případu.

Související téma:

Foto: Petr Kozelka, Právo

Budova Ústavního soudu v Brně

„Soudy nevyřešily otázku podmínky vzniku odpovědnosti státu za škodu. Přitom byly povinny na základě okolností případu a důkazů zvažovat, zda tvrzená škoda mohla být způsobena trestním stíháním nebo vazbou,“ konstatoval David.

Reklama

Výběr článků

Načítám