Hlavní obsah

Ukrajinští „Bonnie a Clyde” popírají přepadení auta s penězi: Byli jsme na dovolené

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Celkem 4,5 miliónu korun si odnesli maskovaní lupiči, kteří v polovině srpna 2012 přepadli u Stříteže na Jihlavsku auto převážející peníze. Po mnohaměsíčním pátrání skončila nakonec v rukou policistů partnerská dvojice Andrej Patskan (36) a Taťjana Lopojdová (30), oba původem z Ukrajiny.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Andrej Patskan a Taťjana Lopojdová u brněnského soudu

Článek

Před brněnským Krajským soudem, který se začal případem v úterý zabývat, jim v případě uznání viny hrozí za loupež až 12 let vězení.

„V noci 15. srpna 2012 maskováni oděvy tmavé barvy a maskami přepadli vozidlo převážející peníze. Byli vyzbrojeni dlouhými střelnými zbraněmi a donutili posádku, aby jim vydala čtyři kovové kazety s penězi. Posádku vozu pak zamkli v nákladovém prostoru transportního vozu,“ konstatoval v obžalobě státní zástupce Jiří Morava.

Nedokázali vysvětlit cíl cesty

Když policisté Patskana v Praze zatýkali, zjistili, že měl navíc pěstovat ve svém baru a v rodinném domě konopí.

Oba obžalovaní se nechali před soudem slyšet, že s přepadením vozu s penězi nemají nic společného.

„Byli jsme na dovolené. Rozhodli jsme se jet autem do Ruska, mám spoustu dokladů od placení a fotografií z naší cesty,“ rozhořčeně rozhazoval při své výpovědi rukama Patskan.

Na dotaz předsedy senátu Martina Vrbíka, jaký byl cíl jejich cesty, ale nedokázal odpovědět s tím, že prostě jeli. Podle vyšetřovatelů je zahraniční cesta jen zastíracím manévrem a falešným alibi.

Jakýkoli podíl na loupeži odmítla i Lopojdová. „Byli jsme na dovolené. Udělala jsem tam spoustu fotek,“ opakovala. Projednávání případu bude pokračovat ještě v dalších týdnech výpověďmi svědků a znalců.

Reklama

Výběr článků

Načítám