Hlavní obsah

Zabavováním majetku mě chtěla policie zlomit ke spolupráci, prohlásil Dbalý u soudu

– Praha • Aktualizováno
Právo, ČTK, Jakub Troníček

Městský soud v Praze v úterý pokračuje v projednávání kauzy bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého, kterého obžaloba viní ze zmanipulování zakázky na digitalizaci chorobopisů a nákupu Leksellova gama nože. Na lavici obžalovaných usedl spolu s dalšími šesti lidmi. Dbalý v úterý mluvil o zakázkách a majetku, následně požádal soudkyni o odložení další výpovědi kvůli zdraví.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Dbalý u soudu

Článek

Dbalý na začátku druhého dne odmítl, že by neoprávněně vyřadil z výběrového řízení nejlepší nabídku, jak mu to klade za vinu obžaloba. „Řídil jsem se radami právníka a tu zakázku prověřoval na základě stejné dokumentace jako policie, státní zástupce a i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. A ten došel k závěru, že k žádnému pochybení nedošlo,“ řekl k tomu Dbalý.

„Nabídka, kterou dala do zadávacího řízení na digitalizaci chorobopisů firma ICZ, byla dumpingová, řekl Dbalý. ICZ nabídla 93 miliónů, ale byla z řízení vyřazena, a zakázku tak získala za 150 miliónů společnost Disol. Pro ni ale ve skutečnosti práci odvedla za 29 miliónů coby subdodavatel firma K2P.

Samotné vyřazení firmy ICZ bylo podle Dbalého zcela v pořádku, opakovaně se v tomto směru odvolává na advokáta Vladimíra Tögla, který zakázku administroval. „Doktor Tögel byl právním garantem celého zadávacího řízení. Doktor Tögel patří k největším odborníkům v zadávání veřejných zakázek,“ konstatoval Dbalý.

Majetek od otce

Dbalý před soudem promluvil také o zajištění svého majetku. „Zabavováním majetku mě chtěla policie pod dozorem státního zástupce zlomit ke spolupráci,“ řekl. Proces zabavování svého majetku označil za bezprecedentní. „Nezanedbatelná část majetku pocházela z více než 50leté filatelistické činnosti mého otce,“ dodal.

Podle dřívějších vyjádření žalobce policie Dbalému zabavila nemovitosti, dvě luxusní auta značek Toyota a Audi, finanční hotovost a účty včetně výplat.

Obžalovaný po ukončení výpovědi k majetku požádal o odložení svého dalšího výslechu na další dny. „Jsem na antidepresivech a můj stav se postupem dne zhoršuje,“ odůvodnil svůj požadavek Dbalý. Poznamenal, že se začal léčit již ve vazební věznici. Soudkyně si chce vyžádat zprávu od jeho ošetřujícího lékaře, otázky senátu a státního zástupce odložila na čtvrtek. V úterý se bude věnovat ještě listinným důkazům.

Žalobce lže, tvrdí Dbalý

V pondělí se Dbalý obul do státního zástupce, když řekl, že bezostyšně lže. „Obžalovaný může ve svých výpovědích lhát, ale státní zástupce by to podle mého dělat neměl. Ostatní obžalovaní s tím nemají nic společného a jsou tu jen proto, že jsou zmíněni v mém psychedelickém textu,“ řekl na úvod Dbalý s tím, že obžaloba nemá jiný důkazní materiál než jeho text. [celá zpráva]

Textem obžalovaný myslel svůj deník, který pokrýval období let 2006 až 2011 a kde si dělal poznámky o vlastním životě plném úplatků a zmanipulovaných tendrů. Deník Právo z něj v minulosti několikrát citoval.

Foto: Petr Horník, Právo

Soud s bývalým ředitelem nemocnice Na Homolce

Podle jeho slov měl být text v deníku scénář a měnil ho po dohodě s vydavatelem. „Měla to být jakási beletrie ze zdravotnického prostředí a nikdy neměl být vydán v té podobě, jak mi byl zabaven. Při psaní toho textu jsem byl v těžkém psychickém stavu a nepopírám, že jsem v té době také užíval kokain,“ řekl bývalý ředitel.

Škoda 57 miliónů

Tendr na digitalizaci 75 miliónů papírových chorobopisů začal v roce 2009. Podle obžaloby v tendru zvítězila nastrčená firma, která zvítězila díky tomu, že obžalovaní z tendru vyřadili ekonomicky výhodnější nabídku. Podle spisu tím nemocnici vznikla škoda nejméně 57 miliónů korun.

Druhý skutek se týká nákupu Leksellova gama nože z roku 2009, který údajně získala předem dohodnutá firma za téměř 140 miliónů korun. Dbalý a jeho tehdejší náměstek Michal Toběrný získali za přidělení zakázky podle obžaloby úplatek 5,6 miliónu korun. Toběrný je dalším obžalovaným v kauze.

Případ vyšetřovala protikorupční policie, která proti obviněným zasáhla v červnu 2014. Dbalý s Toběrným jsou viněni z manipulací se zakázkami, praní špinavých peněz, porušování povinností při správě cizího majetku a přijímání úplatku. Oběma hrozí až 12 let vězení. Ostatním pěti obžalovaným hrozí za manipulaci s tendry nebo praní špinavých peněz až osm let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám