Hlavní obsah

Žalobci odtajní obžalobu na Nečasovou

Právo, Radim Vaculík

Olomoucké vrchní státní zastupitelství se podrobí verdiktu soudu a odtajní obžalobu v jedné z větví tzv. kauzy Nagyová, která se týká úniku utajovaných zpráv české kontrarozvědky (BIS) z Úřadu vlády.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Nečasová (Nagyová) u Obvodního soudu pro Prahu 1

Článek

V případu mimo jiné figurují jako obvinění jak někdejší šéfka kabinetu premiéra Jana Nečasová (dříve Nagyová), která údajně měla zprávy vynést, tak lobbista Ivo Rittig, jenž byl prý jejich konečným adresátem.

Část z textů BIS se totiž podle dřívějších informací týkala údajně právě jeho osoby.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Žalobci se s touto částí případu obrátili na soud již loni v únoru, ale obžalobu sepsali v utajovaném režimu. To se nelíbilo jak Městskému soudu v Praze, tak později ani nadřízenému vrchnímu soudu, které konstatovaly, že věc nelze projednat v hlavním líčení, a obžalobu je tedy nutné přepracovat.

„V prosinci jsme obdrželi rozhodnutí vrchního soudu, ale zatím bez spisového materiálu, na který teď čekáme. Vypořádáme se s tím tak, že tu věc znovu zažalujeme, a to podle požadavku soudu, tedy již nikoli v režimu utajení. Předpokládám, že se tak stane v krátké době po obdržení spisu,“ řekl tento týden Právu náměstek olomouckých vrchních žalobců Pavel Komár.

Rittigovým právníkům hrozí až osm let

V případu jsou kromě Nečasové a Rittiga obviněni i jeho dva blízcí právníci a spolupracovníci: David Michal a Tomáš Jindra. Za ohrožení utajované informace by mohli u soudu dostat dva roky až osm let vězení.

V létě 2012 Nečasová podle policie sdělovala Jindrovi obsah utajovaných zpráv BIS uložených na Úřadu vlády, které byly určeny premiérovi či vládě, přestože k nim kvůli nedostatečné bezpečnostní prověrce neměla mít vůbec přístup, natož aby o nich směla s kýmkoli jiným hovořit.

Od Jindry se pak měly tyto informace či dokumenty dostat údajně až k Rittigovi, přičemž část z nich se prý mohla lobbisty osobně týkat. Šlo o období z června a července 2012.

„Jindra byl v té době také v osobním a telefonickém kontaktu s Janou Nagyovou, která ho mimo jiné informovala o obsahu zpráv BIS, které by se mohly týkat aktivit podezřelých,“ napsal před časem šéf olomouckých vrchních žalobců Ivo Ištvan v dopise Ústavnímu soudu.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Nečasová u soudu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám