Hlavní obsah

Bombový anonym z Olomoucka dostal šest let vězení. Sám se přiznal

– Olomouc • Aktualizováno
Právo, Petr Marek

Soud poslal Ondřeje Staňka, který před třinácti lety vyhrožoval v Olomouckém kraji bombovými útoky, na šest let do vězení. Nálož umístil na most, policie mu z vrtulníku shodila 10 miliónu korun. Policie tehdy případ po masivním vyšetřování odložila. Staněk se na policii přihlásil sám v listopadu 2014, stíhán začal být v únoru následujícího roku, měsíc před vypršením promlčecí lhůty.

Foto: Petr Marek, Právo

Ondřej Staněk u olomouckého krajského soudu.

Článek

Trest, který je na spodní hranici zákonné sazby (5 až 12 let) předseda senátu KS Aleš Vašků označil za přiměřený. „Pod jsme jít rozhodně nemohli. Obžalovaný se sice doznal a zásadním způsobem napomohl objasnění trestné činnosti, ale to je tak vše, co hovoří v jeho prospěch. Přitěžuje mu především rafinovaný způsob, pečlivost a důmyslná příprava jeho jednání a také samotný charakter. V tom spatřujeme mimořádnou společenskou nebezpečnost. Vždyť k hrozbě došlo jen rok a půl poté, co v New Yorku bouchla dvojčata,“ upozornil soudce Vašků.

Dodal, že přeceňovat nelze ani samotné doznání. Motivací k němu podle soudu, ale i znalců byl částečně exhibicionismus, snaha obžalovaného dokázat svoji výjimečnost. „Promiňte mi, ale z toho, jak jste se tady choval, jsem měl pocit, že si to i užíváte,“ řekl Staňkovi Vašků.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Dalo se očekávat, že nějaké potrestání v rovině odnětí svobody bude. Dnešní verdikt soudu prozatím nikterak nezpochybňuji. Počkám si však, až bude vyhotoven písemnou formou a po jeho prostudování případně přijmu nějaké kroky,“ řekl novinářům bezprostředně po odchodu ze soudní síně Staněk.

Vyhrožoval v roce 2003

Staněk podle obžaloby 2. března 2003 v Olomouci prostřednictvím České pošty zaslal Okresnímu ředitelství Policie ČR v Olomouci dopis, v němž požadoval vydání 10 miliónů korun, které mu měly být 20. března shozeny z nízko letícího vrtulníku v balících s 400 tisíci korunami na 25 různých míst s tím, že pokud tak neučiní, 24. března nechá na různých blíže neurčených místech Olomouckého kraje vybuchnout několik bomb.

Pro zvýraznění hrozby připevnil vzorek výbušniny pod železniční most v Olomouci-Nových Sadech na trati mezi Olomoucí a Prostějovem. Peníze, které policie na 25 místech střední Moravy tehdy shodila, si nevyzvedl.

Chci se nyní omluvit všem, kterých se mé jednání dotklo.
obžalovaný

Před soudem se Staněk přiznal. „Dopustil jsem se chyby. Bylo to ze stresu. Chtěl jsem získat finance, abych vyřešil osobní problémy. Bylo by nesprávné, kdybych nenašel sílu přiznat se. Musel bych se stydět, kdybych se k tomu, co jsem udělal, nepostavil čelem. Blokovalo by mě to v životě. A proč po tolika letech? Způsobily to změny v mém životě. Oženil jsem se a také jsem potřeboval vyřešit určitý problém v práci. To však nešlo udělat z pozice člověka, který nemá čistý morální kredit,“ vypověděl u KS Staněk.

Bomba prý nebyla funkční

Zdůraznil ale, že jeho vyhrůžky měly jen demonstrativní charakter. „Spouštěcí mechanismus nástražného systému, co jsem nainstaloval pod železnicí, nebyl funkční,“ uvedl obžalovaný a dodal, že svoji „akci“ nedotáhl do konce poté, co v médiích okolo celé kauzy vznikl velký „humbuk“.

„Uvědomil jsem si, že to, co jsem udělal, je špatné. Chci se nyní omluvit všem, kterých se mé jednání dotklo. Je mi to líto a jsem připraven nést zodpovědnost,“ řekl Staněk.

Podle znalců netrpí žádnou duševní chorobou. Má však narcistní rysy. „Důvodem, proč se udal, byl zřejmě pocit vlastní důležitosti. Taková osobnost usiluje o obdiv, i když jí to může uškodit,“ uvedl u KS psycholog Pavel Kolda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám