Hlavní obsah

Exředitelka ČOI dostala pokutu. Chování inspektorů je žalostné, dodal soudce

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

Peněžitý trest ve výši 75 tisíc korun dostala ve středu u brněnského městského soudu bývalá ředitelka jihomoravského a zlínského inspektorátu České obchodní inspekce Tatiana Neuhybelová. Soud ji potrestal za to, že nařídila své podřízené, aby neuvedla do protokolu zjištěné vady při kontrole v jednom z hotelů v Lednici. Další údajná pochybení spočívající v zákazech kontrol v některých provozovnách soud smetl ze stolu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Tatiana Neuhybelová před soudem tvrdila, že obvinění je jen mstou kolegů.

Článek

Neuhybelová se dopustila zneužití pravomoci úřední osoby 12. února 2013. „Telefonicky kontaktovala svou podřízenou, která právě prováděla kontrolu v hotelu, a po zjištění, že hodlá zapsat zjištěný nedostatek, jí nařídila, aby zapsala kontrolu bez zjištěných problémů,“ konstatoval soudce Libor Hanuš.

Podle státního zástupce měla ještě ředitelka nařídit, aby její podřízení nekontrolovali jednu z brněnských a mikulovských restaurací, něco takového se ale podle soudu neprokázalo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Soudce zkritizoval inspektory 

Soudce se při odůvodnění rozsudku zostra pustil do zhodnocení činnosti brněnského inspektorátu, zejména co se týče tamních mezilidských vztahů. „Některé tyto aspekty jsou skutečně nechutné, navíc v rámci orgánu státní moci. Je to velmi žalostné. Pokud inspektoři soudci zašlou anonym, kde něco tvrdí, je třeba klást si otázku, zda jsou to lidé na svých místech a zda jsou lidsky a morálně způsobilí jejich práci vůbec vykonávat,“ kroutil hlavou soudce.

Neuhybelová loni v únoru v souvislosti s touto kauzou už odstoupila z funkce. Jakoukoli vinu ale popírala. „Celá tato akce byla zkonstruována jako jedna velká msta. Neprodloužila jsem tam smlouvu jedné inspektorce, další člověk viděl šanci dostat se na ředitelské místo. Proč bych dělala něco jinak, než jak se dělalo celou dobu? Pracovala jsem tam dvacet let a toto jsem opravdu nečekala. Absolutně jsem neudělala nic protiprávního,“ zapřísahala se Neuhybelová.

V souvislosti s touto kauzou vyšetřují policisté i další dva inspektory z Brna kvůli zneužití pravomoci úřední osoby, podvodu a přijetí úplatku. Měli se prý domlouvat s vietnamskými trhovci na tom, že za úplatu nebudou jejich stánky kontrolovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám