Hlavní obsah

Slovák, který v pražském metru pořezal cestujícího, si odsedí devět let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dvaadvacetiletý Slovák Róbert Agóč, který v loni v březnu napadl a pořezal muže v pražském metru, si odsedí devět let ve vězení. Pražský vrchní soud ve středu potvrdil trest, který mu koncem října loňského roku vyměřil Městský soud v Praze. Rozhodnutí je pravomocné.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Róbert Agóč u odvolacího soudu

Článek

Odvolací soud navíc přidal k rozsudku prvoinstančního soudu vyhoštění z republiky na deset let.

„Není v zájmu České republiky, aby se na jejím území pohybovali cizinci, kteří zde páchají trestnou činnost,“ uvedl předseda odvolacího soudu Jiří Lněnička s tím, že vzhledem k nízkému věku by vyhoštění na neurčito bylo příliš přísné. Stejně tak přísné bylo podle Lněničky i zařazení Agóče do věznice se zvýšenou ostrahou, proto jej poslal do mírnějšího vězení s ostrahou. „O nápravu obžalovaného bude lépe pečováno v tomto typu věznice,“ dodal Lněnička.

Odvolání podalo státní zastupitelství, a to proto, že nebylo spokojeno s výší trestu. Městský soud v Praze totiž při říjnovém rozsudku sáhl k mimořádnému snížení Agóčova trestu, protože mladík měl v době útoku částečně snížené rozpoznávací schopnosti. S tím ale státní zástupce nesouhlasil, stejně tak jako s tím, že Agóč nebyl soudem vyhoštěn z republiky. Odvolací soud tak částečně odvolání vyhověl.

Agóč se prý bránil

Podle obhajoby je naopak trest zcela přiměřený. Podle trestního zákoníku hrozilo Agóčovi za pokus o vraždu deset až osmnáct let vězení.

„Chtěl jsem se veřejně omluvit poškozenému,“ pronesl pouze Agóč.

Mladík letos v březnu bezdůvodně pořezal ve vagónu metra spolucestujícího devětatřicetiletého muže odlamovacím nožem. Vzápětí vystoupil a odjel protijedoucím metrem. Napadenému muži útokem přeťal vnější hrdelní žílu. Život mu zachránili až přivolaní záchranáři, podle znalců mohl muž vykrvácet nebo zemřít na vzduchovou embolii.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry bezpečnostní kamery v metruVideo: Policie ČR

„Z mého pohledu šlo o sebeobranu, prostě jsem se jenom bránil,“ prohlásil u prvoinstančního soudu Agóč. Tvrdil také, že se asi něčeho lekl. Svědci ale uvedli, že si napadený muž pouze četl v mobilu, k žádnému konfliktu mezi Agóčem ani nikým jiným nedošlo. I soudce Lněnička se pozastavil nad tím, čeho se asi tak mohl Agóč v metru v ranní špičce leknout.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám