Hlavní obsah

Protřelý evropský podvodník zamířil do Prahy, stejnou historkou obírá lidi už 15 let

– Praha
Novinky, Ondřej Kořínek

Na Letišti Václava Havla v Praze se objevil podvodník, který s trochou nadsázky patří mezi evropskou špičku. Andrew Gradon podle zahraničních médií už nejméně 15 let úspěšně sází na stejnou historku, ve které na letištích vylíčí, že mu chybí peníze na letenku a potřebuje se nutně dostat do Anglie. Slíbí, že se ozve a peníze vrátí. Nikdy se tak ale nestalo.

Foto: Pro Novinky Jan Klener

Čtenář Novinek si pas Brita vyfotografoval, peníze ale zpět nedostal.

Článek

Na pražském letišti na 42letého podvodníka narazil čtenář Novinek Jan Klener minulý týden v neděli, když se vracel domů. Před terminálem ho oslovil slušně vypadající muž s brýlemi, jenž mluvil britskou angličtinou.

„Řekl, že pochází z Leicestru, že zabloudil po cestě na letiště a zmeškal let Easy Jet do Londýna a přebukování letenky stojí asi dva tisíce korun a jemu chybí asi 650 korun. Má bohužel jen debetní kartu a obešel všechny bankomaty, žádný mu peníze nevydal a banky jsou zavřené,“ popsal svůj zážitek Klener.

Ten Gradona nejprve požádal, aby mu ukázal platební kartu, na což Brit odvětil, že ji má manželka na terminálu. Následně ale ochotně ukázal svůj pas, který si čtenář vyfotografoval. K tomu si vyměnili e-mail a telefon.

„Dal jsem mu 1000 korun, on ještě pečlivě ověřoval hláskováním můj e-mail, velmi slušně poděkoval a slíbil, že hned po příjezdu z domova zavolá a dohodneme, jak mi to vrátí,“ pokračoval čtenář s tím, že se poté rozloučili.

Vydělá si půl miliónu

Podle jeho slov Gradon vypadal slušně a velmi přesvědčivě. „Skutečně jsem měl dobrý pocit, jak se mu zjevně ulevilo, že našel pomoc. Samozřejmě mě napadlo, že mohu naletět. Ale zejména to, že podle výslovnosti byl zjevně Brit a bylo to na letišti...,“ vysvětlil podlehnutí podvodníkovi Klener.

Jenže přišel druhý, třetí a čtvrtý den a telefon nikde. „Tak jsem jen tak zadal jeho jméno do vyhledávače s malou nadějí, že něco najdu,“ konstatoval čtenář s tím, že vzápětí nestačil zírat.

Vyhledávač mu zobrazil mnoho odkazů na zahraniční zpravodajské weby, které o Gradonovi píší přibližně od roku 2010. V každém článku se opakují téměř stejné příběhy lidí, jako byl ten jeho. Média odhadla, že podvodník takto objíždí Evropu už asi 15 let a měsíčně si podle serveru The Telegraph přijde na neuvěřitelných 15 tisíc liber (asi 550 tisíc korun).

V Praze byl i v roce 2013

Policie si na něj podle dostupných zdrojů došlápla v Německu. Podle britských medií byl podvodník letos odsouzen v Mnichově k několikaměsíčnímu vězení a vyhoštění ze země.

Jak ale media dále zmiňují, podvodník se objevil rovněž ve Francii, Itálii, Španělsku, ale i v Polsku a zřejmě již dříve také v Praze. Pas, který vyhlédnutým obětem ukazuje, je podle médií pravý.

Česká policie našla v databázi na jméno cizince jeden záznam z roku 2013.

„V září k nám bylo postoupeno oznámení z Plzně, ve kterém nám jeden muž nahlásil podobný příběh s tím, že cizinci dal 600 korun, které mu nevrátil. Jelikož se jednalo o přestupek a pachatele se nepodařilo do jednoho roku najít, případ byl odložen,“ řekla Novinkám mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Žádné další případy policie hlášené nemá.

Reklama

Výběr článků

Načítám