Hlavní obsah

Řidič, který uvízl na přejezdu ve Studénce a prorazil závoru, dostal pokutu 100 tisíc

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Jičín
Aktualizováno

Sto tisíc korun musí jako pokutu za vjetí na železniční přejezd ve Studénce v době, kdy na něm svítila červená výstražná světla, zaplatit devětadvacetiletý portugalský řidič kamiónu José Augusto Costa Goncalves. Okresní soud v Novém Jičíně mu navíc trestním příkazem zakázal na 2,5 roku řídit jakékoliv auto na území Česka a propustil ho z vazby.

BEZ KOMENTÁŘE: Kamión ve Studénce prorazil závoru pár sekund před vlakemVideo: Policie ČR

 
Článek

Portugalec byl obviněn z obecného ohrožení z nedbalosti, za což mu hrozilo až pět let za mřížemi. Na verdikt soudu čekal skoro dva měsíce ve vazbě. Novojičínský soudce Jaromír Pšenica zdůvodnil pokutu a zákaz řízení vzhledem k možným následkům případné srážky.

„K nebezpečnosti jeho jednání není potřeba nic dodávat,“ řekl soudce na adresu portugalského řidiče s tím, že poškozením závor šofér způsobil škodu zhruba 30 tisíc korun. Tu už uhradil.

Ve vlaku bylo 150 cestujících

Osudný se stal portugalskému šoférovi pátek 23. října. Tehdy vezl výkovky a vyjížděl ze Studénky. Vjel přitom na frekventovaný přejezd, na kterém v tu dobu už blikala červená světla. Naštěstí dříve, než na přejezd dorazil vlak, řidič závory kamiónem prorazil a ujel. Hned 3,5 vteřiny po něm prosvištěl přes přejezd expres na lince Břeclav–Bohumín.

„Vlak jel rychlostí 140 kilometrů v hodině a cestovalo v něm 150 lidí,“ uvedl po události moravskoslezský policejní ředitel Tomáš Kužel. Řidiče kamiónu objevili policisté nedlouho poté na odpočívadle na D1. Vyšetřovatelům tvrdil, že červená světla neviděl.

Tragicky skončila na stejném přejezdu ve Studénce nehoda v červenci, kdy do kamiónu narazilo pendolino. Při této nehodě zahynuli tři cestující. [celá zpráva]

Nové záběry po srážce pendolina s kamiónem z kamer na nádraží ve StudénceVideo: TV Nova

Ministr dopravy Dan Ťok v této souvislosti v říjnu naznačil, že problémový přejezd, který je sice dobře zabezpečen, ale řidiči na něm často riskují, by mohl být zcela zrušen – a jedinou možností, jak ve Studénce překonat železniční koridor, by byl most v jižní části města.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám