Hlavní obsah

Žádné kontroly nebyly, řekl majitel realitky, jejíž advokát měl zpronevěřit přes 65 miliónů

Novinky, bad
Praha

Výslechem svědků pokračoval v pátek pražský městský soud v projednávání případu Miloše Vlasáka. Bývalý advokát realitní kanceláře Reality 21 podle obžaloby měl zpronevěřit přes 65 miliónů korun z advokátní úschovy. Vlasákovi hrozí až deset let vězení.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

V pátek před soudem vypovídal Roman Hassmann, který v roce 1999 realitní kancelář založil. Po několika negativních zkušenostech s advokáty dostal prý na Vlasáka výborné reference. „Věděl jsem, že je finančně v pohodě, sám obchoduje s nemovitostmi,“ uvedl Hassmann.

Po nějaké době se ale objevily signály, že něco není v pořádku - na Vlasáka si začali stěžovat někteří makléři. Šlo třeba o pozdní příchody na schůzky, několikrát prý na smlouvu „koukal, jakoby ji viděl poprvé“ nebo protahoval vyplácení úschov. „Bavili jsme se o tom, že mu musí Kouba (bývalý jednatel realitní kanceláře pozn.red.) domluvit,“ vzpomínal podnikatel.

Neměli kontrolní systém

Že je Vlasák závislý na hracích automatech a drogách, netušil. „Vůbec mě nenapadlo, že by šlo o podvodníka,“ povzdechl si Hassmann a podotkl, že ve firmě nebyl vypracovaný žádný systém kontrol. „Když jsem dával souhlas s výpovědí, rozsah škod jsem netušil.“

Vlasák podle obžaloby mezi roky 2010 a 2012 zpronevěřil více než 65 miliónů korun z advokátní úschovy desítkám klientů realitní kanceláře Reality 21. Skoro 70 klientů nedostalo zaplaceno za nemovitosti, které prostřednictvím firmy prodali. Vlasák měl peníze po prokázaném splnění smluvních podmínek vyplácet prodávajícím, což podle obžaloby činil pouze částečně nebo vůbec a peníze použil pro vlastní potřebu.

Dnes již bývalý advokát, kterému hrozí až deset let vězení, vinu při výslechu na policii odmítl, při dalších výsleších se už částečně přiznal. U soudu vypovídat odmítl a jednání se neúčastní. Další jednání, kdy by měl vypovídat znalec z oboru psychiatrie, je naplánováno na polovinu února.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám