Hlavní obsah

Spáchala policie v kauze Oleo trestný čin? Soudkyně chce odpověď

Praha

Soudkyně v kauze petrochemické firmy Oleo Chemical (OCh) a lobbisty Ivo Rittiga v úterý nařídila státnímu zástupci prověřit, zda policie spáchala trestný čin, když údajně nabídla peníze za spolupráci při vyšetřování obviněné účetní v případu Janě Šádkové. Podle advokátů existuje důvodné podezření, že policie jednala v rozporu se zákonem. Případ 10 lidí obžalovaných z vyvedení 20 miliónů z firmy na Rittigovy účty řeší Městský soud v Praze.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaná Jana Šádková

Článek

O zadání státnímu zástupci informoval server HlídacíPes.org. Soudkyně Kateřina Radkovská se podle mluvčí soudu Markéty Puci dozvěděla jméno policisty, který měl s nabídkou přijít.

"Údajně měl nabídnout finanční prostředky obžalované Šádkové. Soudkyně proto uložila státnímu zástupci, aby on sám, či některý z jeho kolegů v souladu se zákonem nechal prošetřit možnost, že byl spáchán trestný čin," potvrdila mluvčí.

Bývalá účetní firmy Peskim Jana Šádková (nyní Oil and Technologies) při výslechu minulý týden řekla, že jí kriminalista v přípravném řízení údajně na dvou schůzkách, z nichž na druhé byl také Šádkové advokát, nabídl odměnu za případnou spolupráci.

Návrh byl ale podle informací ČTK natolik neurčitý, že nebyl důvod obrátit se na Generální inspekci bezpečnostních sborů, která vyšetřuje zločiny policistů.

Ivo Rittig u soudu v kauze Oleo ChemicalVideo: Novinky

Šádkové obhájce Jiří Matzner již dříve řekl, že jeho klientka je od začátku ochotná spolupracovat s policií při vyšetřování, odmítá ale uznat vinu, jak to po ní policie údajně chtěla, protože tvrzení vyšetřovatelů odmítá.

K výpovědi Šádkové se advokáti v předešlých dnech několikrát vraceli v námitkách a dostali se také do sporu se státním zástupcem Adamem Borgulou z Vrchního státního zastupitelství v Praze, které případ dozoruje.

Odměna je možná

Žalobce tvrdí, že kriminalisté jednali v přípravném řízení před obviněním Šádkové, tedy údajně podle zákona o policii, který podle Borguly pamatuje na získávání informací operativními prostředky, mimo jiné také vytěžováním informátorů za odměnu.

Obhájci ale důrazně namítali, že policie dala Šádkové finanční nabídku již jako obviněné, kdy případ podléhal dozoru státního zástupce.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaný lobbista Ivo Rittig

Borgula v obžalobě tvrdí, že se 10 lidí včetně Rittiga podílelo na vyvedení 20 miliónů korun na jeho účty pomocí smluv na poradenství, které se údajně neuskutečnilo. Smlouvy uzavřeli šéfové OCh s karibskou firmou Rittigova obchodního partnera Petera Kmetě Cokeville Assets (CA). Rittig obžalobu odmítá a tvrzení o sobě označil jako lež.

Také Kmeť při výslechu minulý týden odmítl, že by v Rittigových obchodech figuroval jako tzv. bílý kůň. [celá zpráva]

Rittig je podle něj dlouholetý obchodní partner, se kterým vydělal v cizině stovky miliónů korun. Kmeť působil za komunismu v zahraničí jako diplomat pod krytím rozvědky. Později se začal věnovat poradenství a byznysu.

Několik obžalovaných

V kauze usiluje jeden z obžalovaných o spolupracující pozici - účetní Jaroslav Kubiska, který podle vyšetřovatelů pomohl rozkrýt podezřelé finanční machinace. Ostatní obžalovaní jeho výpověď odmítají, Kubiska podle nich nebyl u důležitých rozhodnutí a jen plnil zadání týkající se pouze části obchodu.

Vedle Rittiga, Kmetě, Kubisky a Šádkové jsou obžalovaní dva zakladatelé OCh Michal Urbánek a Kamil Jirounek a technický šéf firmy Radomír Kučera. Další skupinou jsou advokáti z právní kanceláře MSB Legal (dříve Šachta and partners) David Michal a Karolína Babáková a jednatel účetní firmy Peskim, Michalův bratr Petr. Kanceláře plní zadání týkající se byznysu od Rittiga a Kmetě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám