Hlavní obsah

Testoval jsem zkorumpovanost firem, prohlásil exúředník. Soud mu potvrdil podmínku

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Bývalý šéf odboru hospodářských služeb ministerstva pro místní rozvoj Vladislav Koval (50, býv. ANO) neuspěl ve čtvrtek se svým odvoláním u pražského městského soudu proti tříleté podmínce za přijetí úplatku. Soud zamítl také odvolání státního zástupce, který požadoval pro Kovala nepodmíněný trest. Srpnový rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1 je tak pravomocný.

Článek

Podle odvolacího soudu rozhodl nalézací soud správně, a neměl mu proto co vytknout. „Nemáme, co bychom měnili nebo vytkli,“ uvedla soudkyně Jana Lemfeldová.

I podmíněný trest byl podle odvolacího senátu v pořádku. „Pár dní poté si obžalovaný uvědomil, co provedl, a říká Tůmovi (jednateli firmy – pozn. red.), že by na to měli zapomenout,“ zmínila mezi polehčujícími okolnostmi Lemfeldová, která zároveň ale uvedla, že Koval byl sice odsouzen k nejmírnějšímu trestu v rámci trestní sazby, ale zároveň mu byla udělena nejdelší možná zkušební doba.

Koval si podle obžaloby loni řekl o úplatek firmě Protum servis, která pracovala pro ministerstvo. Údajně chtěl určité procento ze zakázek, které přislíbil společnosti dohodit. Trestní oznámení podalo samo ministerstvo pro místní rozvoj na základě podnětu od údajně poškozené firmy. Ministryně Karla Šlechtová (ANO) Kovala následně odvolala z funkce.

Koval, který z pozice své funkce nesl odpovědnost za výběrová řízení, se hájil tím, že pouze testoval, zda je společnost zkorumpovaná. „Prověřoval jsem firmy. Některé firmy jsem prověřil a ukončil spolupráci s nimi a u jiných jsem změnil nastavení spolupráce,“ popsal dříve u soudu Koval.

„Přijímám trest, protože jsem si ho zasloužil. Motivací ale nikdy nebylo úplatek přijmout. Bohužel jsem to udělal jako státní úředník a byl jsem za to potrestán,“ komentoval smířeně rozhodnutí soudu Koval, kterému případ zničil kariéru i osobní život.

Podle jednatele Protum servisu Jaroslava Tůmy si Koval o úplatek přímo řekl na neformální schůzce v pražské restauraci Mincovna. „Já vám ty práce klidně budu nechávat, ale dostal jsem jenom malé prémie, jenom tři tisíce korun, a tak bych chtěl, abyste mi za ty práce něco nechával,“ měl podle Tůmy říci Koval.

Nepochopil, že se má řídit předpisy ministerstva

Koval Protum servisu také nabídl zakázku za půl miliónu korun na výměnu protipožárních dveří v jedné z budov ministerstva, za což požadoval úplatek v blíže nespecifikované výši.

Koval své jednání nijak nepopíral. „Velice lituji toho, co se stalo. V danou chvíli jsem si nenechal poradit od přátel. Dostal jsem 'dobrý nápad', na tu schůzku jsem šel a jal jsem se prověřovat,“ uvedl na závěr středečního jednání Koval s tím, že situaci v danou chvíli špatně vyhodnotil. „Nepochopil jsem, že se musím řídit vnitřními předpisy ministerstva,“ dodal Koval.

„Klient je velmi zničený z toho procesu,“ uvedl Kovalův advokát Eduard Bruna. Podle něj Koval informoval dva lidi z pracoviště, že hodlá učinit krok, aby si ověřil, zda tam byla nějaká korupční činnost nebo nebyla. „Záměr nebo cíl je, dá se říci, v mlhách,“ dodal Bruna, který se ve své řeči spíše bránil odvolání státního zástupce, který pro Kovala požadoval nepodmíněný trest. „Domnívám se, že osoba, jako je on, ne už nejmladší člověk, nikdy nebyl trestán, se velmi dobře ponaučila. Proto se domnívám, že odvolání státního zástupce, který požaduje nepodmíněný trest, je nepřiměřené,“ uzavřel svou řeč Bruna.

Obvodní soud pro Prahu 1 Kovala letos v srpnu odsoudil za přijetí úplatku ke třem letům odnětí svobody s podmíněným odkladem na pět let. Dostal také peněžitý trest třicet tisíc korun a má zákaz činnosti na pět let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám