Hlavní obsah

Zlínský soud po deseti letech zprostil muže obžaloby z vraždy podnikatele

– Zlín • Aktualizováno
Právo, ČTK, alf

Krajský soud ve Zlíně ve středu zprostil devětatřicetiletého Martina Bódiše obžaloby z vraždy podnikatele z roku 2005. Soud případ projednával potřetí. Loni v září a letos v březnu totiž Bódišovi uložil 14 let vězení, vrchní soud ale dvakrát rozsudek zrušil a případ vrátil do Zlína.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Martina Bódiše doprovázejí v jednom z dřívějších hlavních líčení do soudní síně policejní těžkooděnci.

Článek

Proti rozhodnutí soudu se okamžitě odvolal dozorující státní zástupce Martin Malůš. Ten zároveň podal stížnost do usnesení, kterým byl Bódiš propuštěn z vazby. Brány vazební věznice muž opustí během několika hodin. Žalobce opravil původní informaci o tom, že Bódiš zůstává ve vězení. Rozhodnutí krajského soudu totiž nemá odkladný účinek.

„Jsme stále přesvědčení o tom, že se Martin Bódiš jednání dopustil. Nynější rozhodnutí senátu krajského soudu je pro nás překvapením. Nemyslím si, že by se důkazní situace změnila natolik, aby takové rozhodnutí odůvodňovala. Proto jsem si hned na místě podal odvolání,“ řekl Právu státní zástupce.

Na otázku, zda by mohl být Bódiš po svém propuštění nebezpečný pro okolí, Malůš uvedl: „Je to spekulace. Státní zastupitelství dělá všechno proto, aby ani k potenciálnímu nebezpečí nedošlo. Nemohu se ale vyjádřit k tomu, jestli by hrozilo reálné nebezpečí osobám vypovídajícím v jeho neprospěch.“

Trvá na své nevině

Muž, který pro zavražděného pracoval, celou dobu trval na své nevině. Hrozilo mu 12 až 15 let vězení nebo i výjimečný trest. Obžaloba celou dobu trvala na tom, že pracovník ochranky Bódiš devětadvacetiletého muže surově utloukl a ubodal v Otrokovicích na podzim 2005. Z bytu údajně odnesl notebook, jímž zřejmě oběť tloukl do hlavy.

Policie asi po roce vyšetřování případ kvůli nedostatku důkazů odložila. Kriminalisté se jím začali znovu zabývat předloni v listopadu, kdy zjistili nové poznatky, které by mohly vraha odhalit. Případ byl posuzován podle trestního zákona, který platil do konce roku 2009.

Vinu odmítá, měl ho rád. Detektorem neprošel

Motiv k vraždě hledala obžaloba v osobních rozporech s podnikatelem, který chtěl údajně Bódiše propustit z práce. Obžalovaný vinu odmítá, poškozeného prý měl rád. Při zadržení se ale podle státního zástupce přiznal, po obvinění však otočil. Podle znalců obžalovaný trpí disociální poruchou osobnosti, která byla dříve nazývána psychopatií.

Označili ho jako egocentrika, člověka vůči ostatním lidem necitelného a konfliktního s výraznými sklony k agresivnímu jednání a ke lhaní. Bódiš neobstál ani na detektoru lži. Podle státního zástupce zařízení signalizovalo nepravdivé odpovědi na vícero otázek týkajících se například způsobu usmrcení oběti či vlastního podílu na vraždě.

Na dopadení podezřelého se podílel i speciální policejní tým Tempus. Jeho cílem je vyšetřovat letité případy uzavřené bez úspěchu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám