Hlavní obsah

Spolubydlícího mlátil několik hodin, až zemřel. Soud mu potvrdil 17 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Za surovou vraždu spolubydlícího ve Frýdku-Místku si šedesátiletý Gabriel Bedáň odpyká ve vězení definitivně 17 let. Rozhodl o tom ve středu olomoucký vrchní soud. Potvrdil tak rozsudek ostravského krajského soudu, proti kterému se muž odvolal. Bedáň muže napadl letos v lednu kvůli tomu, že nedodržoval hygienu a ujídal spolubydlícím jídlo. Podle znalců surový útok trval několik hodin.

Foto: Aleš Honus, Právo

Gabriel Bedáň (60) u soudu

Článek

„Nejedná se o jeho první konflikt, je násilnické a prudké povahy, což je zřejmé i z jeho předchozích odsouzení. Nejde o trest nepřiměřeně přísný, naopak,” uvedl předseda senátu Vladimír Rutar.

Podle vrchního soudu mělo být jeho jednání posouzeno ještě přísněji, a to i za trýznivý způsob vraždy. „Napadání poškozeného trvalo hodiny, zřejmě i desítky hodin. Musel velmi citově strádat, než zemřel,” podotkl předseda senátu. Žalobce se však neodvolal.

Špatné hygienické návyky

Tragédie se odehrála ve Frýdku-Místku v Křižíkově ulici v bytě, kde Bedáň s o rok mladším kamarádem dlouhodobě pobýval u známé. Obžalovaný byl podle rozsudku frustrován životním stylem svého spolubydlícího, který ujídal jejich připravené jídlo, nedodržoval hygienické návyky a opakovaně se pokálel.

Muže vážícího pouhých 46 kilogramů nejprve několikrát udeřil a poté jej v obývacím pokoji napadl, srazil na podlahu, pěstmi jej bil do hlavy a hrudníku a kopal ho. Na přesně nezjištěnou dobu mu navíc svázal nohy a ruce, takže se napadený nemohl bránit. Způsobil mu mnohačetná poranění, jen jejich výčet zabral soudcům několik minut. Mezi nejzávažnější patřilo krvácení do mozku.

Obžalovaný svou vinu popíral. Tvrdil, že mu uštědřil pouze několik facek, zranění hlavy si prý jeho kamarád způsobil tím, že stále padal, a mohl se tak udeřit do hlavy sám. Znalci to však jednoznačně vyvrátili. Útok byl podle nich veden v delším časovém intervalu v řádu hodin až desítek hodin. Podle nich šlo o zvlášť surový a intenzivní útok, který byl veden několika mechanismy. I proto byl muž potrestán přísnější sazbou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám