Hlavní obsah

Soudce Berka dostal 8,5 roku vězení

Právo, ČTK, Pavel Orhoz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tábor
Aktualizováno

Krajský soud v Táboře vyměřil ve středu skupině v kauze soudce Jiřího Berky tresty od dvouleté podmínky do 8,5 roku vězení. Nepřísnější trest dostal obžalovaný Berka. Soud se táhne už od roku 2003 a ani tento rozsudek zatím ještě nenabyl právní moci. Podle obžaloby způsobila tato skupina na základě zfalšovaných konkurzů škodu za 264 miliónů korun. Nikdo z devíti obžalovaných se středečního soudu neúčastnil.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Jiří Berka během líčení před Krajským soudem v Táboře. Archivní snímek

Článek

"Rozsudek není uspokojivý, ale vzhledem k tomu, jak probíhalo hlavní líčení poté, co věc byla vrácena od Vrchního soudu v Olomouci, tak jsme takové rozhodnutí očekávali," řekl novinářům Berkův obhájce Rudolf Axmann.

Soud v součtu rozdal tresty ve výši 49,5 roku nepodmíněně, pěti lidem zabavil majetek a většině z devíti obžalovaných zakázal výkon jejich funkce.

Případ začal už před dvanácti lety a obžaloba se původně týkala dvanácti lidí. Na základě amnestie prezidenta Václava Klause z roku 2013 však soud letos v září zastavil stíhání obžalovaných V. V., J. H. a M. Č.

Tresty v kauze Berka
Jiří Berka8,5 roku vězení
Daniel Thonat7 let vězení
Petr Tuhý7 let vězení
Karel Melichar7 let vězení
Miroslava Melicharová7 let vězení
Lubor Kindl6,5 roku vězení
Martin Jurenka6,5 roku vězení
Pavel Hlavatýdvouletá podmínka
Vladimír Šišadvouletá podmínka

Táborský soud už v roce 2010 odsoudil nepravomocně Jiřího Berku na devět let do vězení. Dalších pět mužů pak obdrželo tresty od 6, 5 roku do osmi let. Odvolací soud ale vrátil kauzu ke krajskému soudu.

Obžaloba se ve spletité kauze týkala především trestných činů poškození věřitele, zneužití pravomoci veřejného činitele, porušování povinnosti při správě cizího majetku nebo účasti na zločinném spolčení. Členové skupiny působili jako soudci, správci konkurzní podstaty, podnikatelé i soudní znalci.

Nenormální kauza

Jiří Berka zmínil během procesu, že celou kauzu i vzhledem k její délce považuje za nenormální. „Právě k tomu už není moc co dodávat. Když nějaká věc trvá takhle dlouho, tak si myslím, že to není normální a se zdravým rozumem a s civilizovanou společností to nemá nic společného," konstatoval Berka.

Případ začal už v roce 2003, když policie narazila na podezřelé vyhlášení konkurzu Union Banky. Tu do něj poslal podle policistů na základě zfalšovaných dokumentů právě Berka. Podobně si měl i díky dalším spolupracovníkům počínat i v dalších několika případech. Policisté nakonec vinili Berku i ze zmanipulování konkurzů ve společnostech Zbrojovka Brno, Retema, Krušnohorské strojírny ZKL Klášterec nad Ohří, Stavební podnik Ralsko, a Báňské stavby Most.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejvyšší soud zrušil amnestii pro soudce Berku

Nejvyšší soud (NS) rozhodl, že se justice bude muset znovu zabývat šíří amnestie v kauze údajných podvodů, za nimiž stál ústecký konkurzní správce Jiří Berka....

Výběr článků

Načítám