Hlavní obsah

Sněmovna musí Rathovi vyplatit čtvrt miliónu náhrad za dobu, kdy byl ve vazbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanecká sněmovna má bývalému středočeskému hejtmanovi a exposlanci ČSSD Davidu Rathovi zaplatit 280 000 korun jako náhrady na ošatné, dopravu a diety ze služebních cest i za dobu, kdy byl ve vazbě. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 1, uvedl v úterý deník Aktuálně.cz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý středočeský hejtman a poslanec David Rath

Článek

Sněmovna ale tvrdí, že by se vyplacením dopustila trestného činu a chystá odvolání.

Soudkyně Jana Jurečková uvedla, že i během více než ročního pobytu ve vazební věznici vykonával Rath mandát zákonodárce, ke kterému přináležejí náhrady na reprezentaci. "Zákon předpokládá jedinou možnost, kdy tato náhrada nenáleží. A to pokud dočasně nevykonává svou funkci. To ale v tomto případě soud nemůže říct," zdůvodnila verdikt soudkyně. Podle ní je totiž v zákoně jednoznačně uvedeno, že náhrady se vyplácejí automaticky a paušálně, zákonodárci je nemusí nijak dokládat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Že nereprezentoval? Naopak reprezentoval, a to za velmi obtížných podmínek
advokát Adam Černý

Policie zatkla Ratha v květnu 2012 se sedmi milióny korun v krabici od vína. Více než rok, až do konce července 2013, strávil ve vazbě. Ve Sněmovně mu sice běžel plný plat, a za uvedenou dobu tak dostal takřka milión korun, a dostával nadále příspěvek na kancelář či asistenty, ale kancelář dolní komory mu odmítla proplácet náhrady na reprezentaci. Rath se proto obrátil na soud.

"V době, kdy byl ve vazbě, jsme mu hradili kromě platu i prokázané výdaje na odborné a administrativní práce, kancelář, asistenty, a dokonce i tužkovné. Ale jsme správci rozpočtové kapitoly a nemůžeme platit, co není možné čerpat," uvedla u soudu vedoucí sekretariátu Sněmovny Ljuba Čechová.

Reprezentoval i ve vězení

Rathův advokát Adam Černý ale tvrdí, že Rath měl nárok i na náhrady za reprezentaci. "Že nereprezentoval? Naopak reprezentoval, a to za velmi obtížných podmínek. Neměl k dispozici aparát, počítač, ale přesto pracoval a byl v tom období nejaktivnější ze všech poslanců. Žádný jiný nepředložil tolik zákonů," řekl u soudu Černý.

Sněmovna už oznámila, že se proti verdiktu odvolá. Její advokát navíc očekává, že případ skončí před Nejvyšším nebo i Ústavním soudem. Zákon totiž nepředpokládá situaci, kdy jsou zákonodárci ve vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám