Hlavní obsah

Horská služba zachraňovala v noci turisty v Beskydech

Právo, Denisa Telaříková

Na druhou nejvyšší horu Moravskoslezských Beskyd museli v noci na neděli vyrazit horští záchranáři. Zhruba tři sta metrů pod vrcholem Smrku totiž spadl turista na zasněžené cestě a vážně se zranil. Jeho čtyři kamarádi byli navíc silně vyčerpaní.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Podle horských záchranářů pětice hazardovala s vlastními životy, když se vydala na horskou túru v noci. Horské službě navíc komplikovalo záchrannou akci počasí. Na Smrku totiž v noci hustě sněžilo a byla mlha.

Záchranářům cesta trvala hodinu

Dispečink beskydské horské služby přijal telefonát s prosbou o pomoc krátce po sobotní půlnoci.

„Podle přátel zraněného muže šli v pěti z Ostravice na chatu Hubertka a k nehodě došlo asi tři sta metrů pod vrcholem Smrku. Ihned jsme vyrazili v terénním vozidle, ovšem už samotnou cestu nám komplikovalo silné sněžení, mlha a v poslední fázi i velmi nepřístupný terén,“ komentoval noční výjezd Jaroslav Pavlica, zasahující člen Horské služby Beskydy.

Dodal, že kvůli tomu jim trvalo přibližně hodinu, než se na místo dostali.

Turista si vážně poranil nohu

Jakmile záchranáři dorazili ke zraněnému, zjistili, že pravděpodobně utrpěl vážné poranění nohy, zřejmě po pádu na zasněžené cestě. I jeho čtyři přátelé byli silně vyčerpaní.

„Pánovi jsme pomocí vakuové dlahy zafixovali dolní končetinu a naložili jej na speciální nosítka. Pak jsme museli vzhledem k terénu použít lanovou techniku, abychom zraněného vůbec dostali k našemu vozu,“ popisoval záchrannou akci Pavlica.

Kvůli počasí a transportu obtížnými místy trvalo přemístění turisty a jeho přátel skoro tři čtvrtě hodiny. Nakonec byli všichni naloženi do terénního automobilu a záchranáři je převezli na Ostravici. Tam byl pacient předán do sanitky, která pro něj dorazila z Frýdlantu nad Ostravicí.

Túry přes hory v noci jsou hazardem se životem

„Přesuny přes vrcholy hor za tmy jsou naprostým riskem i v letních měsících. Jakmile se ovšem přidá husté sněžení a mlha, nemohu takovou túru nazvat jinak, než hazardováním s životem,“ apeloval na návštěvníky hor Radim Pavlica, náčelník Horské služby Beskydy. Dodal, že žádný turista, který dodržuje pravidla bezpečného pohybu v horském terénu, by se do takové cesty nikdy nepustil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám