Hlavní obsah

Česká policie na jaře zadržela dva Syřany s podezřelými poznámkami a literaturou

Aktualizováno

Česká cizinecká policie letos na jaře v autobuse na dálnici D1 zadržela dva Syřany na cestě z Rakouska do Německa. U sebe měli podezřelé poznámky a radikální náboženskou literaturu. Češi zalarmovali rakouskou protiteroristickou jednotku, které dvojici i s podezřelými materiály předali. Napsal to v sobotu server Lidovky.cz.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Jeden měl u sebe papírový sešit s možnými podezřelými informacemi. Neprodleně jsme informovali útvary v rámci policie i mimo ni, které jsou věcně příslušné k řešení podobných událostí. Spolupracovali jsme také s rakouskými kolegy přímo z rakouské protiteroristické jednotky," řekla serveru mluvčí jihomoravské policie Petra Ledabylová.

Podle informací serveru Lidovky měli u sebe cizinci podrobná schémata k zapojování elektrických zařízení k mobilnímu telefonu a náboženskou literaturu vyzývající k džihádu a zabíjení nevěřících. "Materiály si převzala rakouská policie k další analýze," uvedla policejní mluvčí. Rakušané si také vyzvedli oba podezřelé.

"Předání proběhlo za přítomnosti specialistů na tuto problematiku, ne standardním způsobem, kdy si cizince přebírají kolegové z běžné hlídky," popsala Ledabylová.

„O dalších osudech Syřanů z jarní kauzy nemáme žádné informace, ani je nevyžadujeme,” doplnila pro Novinky.cz tisková mluvčí jihomoravské policie Andrea Straková. Zároveň potvrdila, že je to běžná praxe vrátit podezřelé, i když cestují dál, do země, odkud k nám přijeli.

Sobotka: ČR je pro teroristy tranzitní zemí

Na základě informací zpravodajských služeb uvedl ve čtvrtek premiér Bohuslav Sobotka, že teroristé zřejmě využívají Českou republiku jako tranzitní zemi pro cestu do dalších států, například Francie. [celá zpráva]

Důvodem, proč teroristé cestují přes Prahu, je podle premiéra rozptýlení pozornosti francouzských orgánů, protože ČR je považována za bezpečnou zemi.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ale odmítl, že by teroristé či jejich komplicové mohli přes ČR přecházet "bez povšimnutí". Bezpečnostní složky totiž tyto osoby podle ministra zachytily a informace předaly kolegům v zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám