Hlavní obsah

Dostihový kůň Vanini uvízl ve strouze, vytáhli ho hasiči

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Desetiletý bývalý dostihový kůň spadl v pondělí v Dolní Lhotě na Ostravsku dopoledne do strouhy. Ta ho uvěznila a svobodu mu darovali až přivolaní hasiči.

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči zachránili koně ze strouhyVideo: HZS Moravskoslezského kraje

 
Článek

Ti se o zapadlém hnědákovi jménem Vanini dozvěděli před desátou hodinou. Když přijeli na místo, tak kůň, který závodil v letech 2007 až 2012, ležel bezmocně v úzké hliněné strouze zády dolů a nohama nahoru, chvílemi bezmocně řehtal a cukal sebou.

„Hasiči mu svázali k sobě dole u kopyt pevnými popruhy zvlášť přední a zadní nohy a pod záda koně se jim podařilo postupně vsunout několik podpůrných desek, které si půjčili na nedaleké farmě. K popruhům připojili přenosný naviják s motorovým pohonem,“ popsal mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Koně se jim podařilo vytáhnout po několikaminutové přípravě pomocí navijáku. „Strouhu zabezpečili deskami tak, aby do ní při případných problémech se vstáváním Vanini zase nespadl,“ dodal s tím, že hnědák zůstal chvíli ležet na boku.

Na nohy se však postavil rychleji a lehčeji, než jeho zachránci předpokládali. „Majitel jej po krátké chvilce oddychu na zemi chytil za uzdu a doslova v mžiku byl bývalý dostihový kůň na nohou. Otřepal se, šel se uklidnit do stáje a nakonec skončil na pastvě,“ připojil Kůdela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám