Hlavní obsah

Obří padělatelský byznys připravili Češi se Slováky, měli už vytisknuté vzorky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu v pátek zveřejnil podrobnosti k odhalení skupiny padělatelů českých korun a eur. Vyráběli především české bankovky v hodnotě 2000 a 5000 korun a eura v hodnotě 20 a 500. Obviněni byli čtyři Češi a jeden Slovák. Chtěli padělat stovky miliónů eur a korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Obvinění v České republice měli tvořit fungující organizovanou skupinu s jasně vymezenými rolemi a hierarchickým uspořádáním. Shromáždili k tomu vše potřebné, což by ve výsledku umožnilo výrobu padělků vysoké kvality ve velkém rozsahu,“ sdělil mluvčí útvaru Pavel Hanták.

Podle něj vyráběli zdařilé bankovky v hodnotě 2000 a 5000 Kč. Hlavním artiklem však byly eurobankovky v hodnotě 20 a 500 eur, které si měly objednat osoby trestně stíhané na Slovensku.

Podle informací ČTK měly být padělány stovky miliónů eur, Česká televize ve středu uvedla, že obvinění plánovali vytisknout také 100 miliard korun. „My se bavíme o částce, která je ne nevýznamná ve srovnání s celým státním rozpočtem České republiky,“ řekl televizi vrchní státní zástupce Roman Kafka. [celá zpráva]

Bankovky se nedostaly do oběhu

Čtyři osoby byly zadrženy minulý týden ve čtvrtek na Brněnsku, Olomoucku, Královéhradecku a v Praze. Pátý člověk se v té době nacházel ve vazbě kvůli jiné trestné činnosti. Obviněni z padělání a pozměňování peněz byli muži ve věku od 37 do 43 let.

„Celou skupinu se podařilo zadržet v době, kdy byly vyrobeny pouze vzorky padělků, a bankovky se tak nedostaly do oběhu. K množství zamýšleného počtu padělků se v této fázi trestního řízení nebudeme nijak blíže vyjadřovat. Lze pouze říci, že se jedná o případ mimořádně velkého rozsahu,“ uzavřel Hanták.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám