Hlavní obsah

Muž terorizoval lidi obtěžujícími telefonáty, strašil oběti a rozvracel rodiny

Právo,
Jičín

Osmapadesátiletého muže z okolí města Sobotka na Jičínsku zadrželi v pondělí kriminalisté. Na pomoc si přizvali i zásahovou jednotku. Muž terorizoval náhodně vybrané lidi obtěžujícími telefonáty. Od prosince 2011 do července letošního roku jich uskutečnil několik set. Nyní mu hrozí až čtyři roky vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Oběti si vybíral většinou náhodně. Jednalo se o muže i ženy, kterým volal v různou denní i noční dobu. Častoval je nevybíravými výrazy, vulgárně je urážel, vyhrožoval jim nebo se jim jen tak vysmíval,“ uvedla policejní mluvčí Hana Klečalová.

Například čtyřiasedmdesátiletého invalidního důchodce, kterému opakovaně volal celou noc s tím, že ho fyzicky zlikviduje, natolik vyděsil, že se v noci budí a bojí se zvedat telefon. Další tři poškození utrpěli kvůli jeho obtěžujícím telefonátům psychickou újmu.

V některých případech se s pozměněným hlasem vydával za ženu a dokonce svým jednáním způsobil i rozvrat v rodinách.

 Za dveřmi jednací síně ztratil zábrany

„Mezi oběťmi byli nakonec i policisté, kteří se případem zabývali. Nadával jim, vyhrožoval fyzickou likvidací a trval na tom, aby ve vyšetřování nepokračovali,“ dodala mluvčí s tím, že během domovní prohlídky u něj policisté zajistili osm mobilních telefonů a tři SIM karty.

I když na něj policisté podali návrh na vzetí do vazby, přesto je vyšetřován na svobodě. „Soudkyně Okresního soudu v Jičíně totiž uvěřila jeho slibům, že už nebude nikoho telefonicky obtěžovat. Nutno zdůraznit, že jakmile opustil jednací síň, ztratil veškeré zábrany a jak na adresu státní zástupkyně, tak i policistů činil nemístné poznámky,“ posteskla si Klečalová na závěr.

Policejní vyšetřovatel sdělil muži obvinění z přečinů nebezpečného vyhrožování, vydírání, vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci a nebezpečného pronásledování, za což mu hrozí trest odnětí svobody až na čtyři roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám