Hlavní obsah

Lihový boss Radek Březina pro sebe žádá nejvyšší trest

Právo, Aleš Fuksa
Olomouc

Trest na samé horní hranici pro sebe na rozdíl od svého obhájce požaduje hlava lihové mafie Radek Březina. Ve čtvrtek tak apeloval na senát Krajského soudu v Olomouci při své závěrečné řeči.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Radka Březinu odvádí justiční stráž ze soudní síně.

Článek

„Plně doznávám svou vinu, jak jsem se podrobně doznal v červenci loňského roku a později i v prosinci. Byl jsem to já, kdo vše vymyslel, organizoval a řídil. Od čištění lihu filtrací v Ostravě přes fiktivní denaturace v Morávia-Chemu v Hrobicích u Zlína. Já jsem z toho měl prospěch a lidem dával příkazy,“ uvedl lihový boss.

Naprostá většina zisku zůstávala podle jeho slov u něj. Žaloba hovoří o 6,7 miliardy korun, které tvoří škodu vzniklou českému státu. Sám Březina ale tvrdí, že jeho výdělek z nelegálního obchodování s lihem dosáhl jen částky kolem čtyř set miliónů korun.

„Jak je psáno v obžalobě, že já jsem ta hlava, tak je to pravda. Nic neumenšuje moji vinu. Nesnažím se na úkor jiného umenšovat svou vinu a jsem připraven nést následky. Zasloužím si trest na samé horní hranici trestní sazby,“ poznamenal Březina. Pozitiva, kterými jsou především jeho opakovaná doznání, podle něj nemají takovou váhu, aby mohla významně ovlivnit jeho trest.

Kromě daňových úniků jsem nic neukradl
obžalovaný Radek Březina

„Většina lidí tvrdí, jak lituje páchání trestné činnosti. Že byli donuceni okolnostmi. Já jsem soudu slíbil, že nebudu lhát. Když jsem páchal trestnou činnost, žádnou lítost jsem necítil. Tak to je. Začal jsem dělat daňové úniky pro peníze. Kromě daňových úniků jsem nic neukradl,“ konstatoval mimo jiné Březina.

Radka Březinu, jeho mladšího bratra Tomáše a dalších šest kumpánů lihového gangu viní žaloba z účasti na organizované zločinecké skupině a z krácení daně, poplatku a jiné povinné platby ve formě spolupachatelství. Český stát měl Březinův lihový gang připravit o téměř sedm miliard korun.

Těchto zločinů se měl dopouštět nejméně po dobu čtrnácti let do roku 2012, a to při nelegálním obchodování s nezdaněným lihem. Ten měl přitom projít znehodnocením a nebyl určený pro výrobu alkoholických nápojů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám